Nokti su ogledalo zdravlja

Nokti

Izgled naših noktiju pokazatelj je cjelokupnog zdravlja organizma. Zdravlje noktiju nije važno isključivo zbog ljepote ruku ili nogu već i zbog  prstiju jer nokat štiti kraj prsta od ozlijeda.

Lijepi i zdravi nokti nisu samo ukras ruku, nego i odraz stanja cijelog organizma. Nepravilnosti u boji i debljini mogu upozoravaju na potrebu za određenim vitaminima te mogu upozoravati na poteškoće u radu nekih unutarnjih organa. Normalni, zdravi nokti su ružičasti, sjajni i glatke površine. Vrijeme potrebno za obnovu nokta na rukama iznosi oko 3-6 mjeseci, a na nogama i do 12 mjeseci. Nokat raste oko 0,5-1 mm na tjedan.

Uzroci oštećenja nokta

Uzroci oštećenja nokta su razni. Jaka sredstva za čišćenje, dugotrajna izloženost vodi, neki od odstranjivača laka za nokte, uporaba nekih lijekova te nedostatan unos određenih vitamina i minerala u organizam putem prehrane mogu dovesti do različitih promjena i oštećenja na noktima.

Zdravi nokti

Kako bismo nokte održali zdravima potrebno je u prehrani osigurati dovoljan unos bjelančevina, svježeg voća i povrća te piti dovoljne količine vode. Važno je nositi gumene rukavice kada ruke držimo dugo pod vodom ili kada primjenjujemo jaka sredstva za čišćenje kuće ili pranje suđa.

Zanoktice

Nokte ni zanoktice ne bismo trebali grickati, jer se tako može oštetiti okolno tkivo. I najmanja ozljeda pored nokta omogućava bakterijama da se nastane na prstima i izazovu infekciju. Kremu za ruke potrebno je utrljati i u nokte jer na taj način osiguravamo vlažnost koži ruku i noktima. Za pranje ruku trebalo bi primjenjivati sapun koji ima neutralnu pH-vrijednost, a nakon pranja ruke treba dobro obrisati jer voda isušuje kožu. Poslije svakog pranja trebali bismo na ruke i nokte nanijeti hidratantnu kremu, a posebno se preporuča to učiniti prije spavanja. Važno je koristiti kvalitetne lakove za nokte, a posebnu pažnju treba obratiti na odstranjivač laka koji ne bi trebao sadržavati aceton. Najbolje je koristiti uljni odstranjivač laka za nokte na bazi koštica grožđa koji njeguje nokte i nježnu kožicu oko noktiju.

Nokat je rožnata tvorevina koja štiti vrhove prstiju na rukama i nogama. Nalazi se u srednjem sloju kože (derma), kao i dlake. Dio nokta koji je usađen u kožu zove se korijen, a uz njega je matica ili matriks. Preostali dio nokta jeorožala ploča, a ispod nje nalazi se posteljica ili ležište nokta. Na prijelazu ploče i korijena nokta nalazi se polumjesečasta zona lunula (lat.luna-mjesec), koja je vidljiva kod gotovo svih ljudi na svim prstima.

Izvor: Wikipedija