Nokti su ogledalo zdravlja

Nokti

Izgled naših noktiju pokazatelj je cjelokupnog zdravlja organizma. Zdravlje noktiju nije važno isključivo zbog ljepote ruku ili nogu već i zbog  prstiju jer nokat štiti kraj prsta od ozlijeda.

Lijepi i zdravi nokti nisu samo ukras ruku, nego i odraz stanja cijelog organizma. Nepravilnosti u boji i debljini mogu upozoravaju na potrebu za određenim vitaminima te mogu upozoravati na poteškoće u radu nekih unutarnjih organa. Normalni, zdravi nokti su ružičasti, sjajni i glatke površine. Vrijeme potrebno za obnovu nokta na rukama iznosi oko 3-6 mjeseci, a na nogama i do 12 mjeseci. Nokat raste oko 0,5-1 mm na tjedan.

Uzroci oštećenja nokta su razni. Jaka sredstva za čišćenje, dugotrajna izloženost vodi, neki od odstranjivača laka za nokte, uporaba nekih lijekova te nedostatan unos određenih vitamina i minerala u organizam putem prehrane mogu dovesti do različitih promjena i oštećenja na noktima.

Kako bismo nokte održali zdravima potrebno je u prehrani osigurati dovoljan unos bjelančevina, svježeg voća i povrća te piti dovoljne količine vode. Važno je nositi gumene rukavice kada ruke držimo dugo pod vodom ili kada primjenjujemo jaka sredstva za čišćenje kuće ili pranje suđa.

nokti-njega-vitamini__large_200_200_c1[1]Nokte ni zanoktice ne bismo trebali grickati, jer se tako može oštetiti okolno tkivo. I najmanja ozljeda pored nokta omogućava bakterijama da se nastane na prstima i izazovu infekciju. Kremu za ruke potrebno je utrljati i u nokte jer na taj način osiguravamo vlažnost koži ruku i noktima. Za pranje ruku trebalo bi primjenjivati sapun koji ima neutralnu pH-vrijednost, a nakon pranja ruke treba dobro obrisati jer voda isušuje kožu. Poslije svakog pranja trebali bismo na ruke i nokte nanijeti hidratantnu kremu, a posebno se preporuča to učiniti prije spavanja. Važno je koristiti kvalitetne lakove za nokte, a posebnu pažnju treba obratiti na odstranjivač laka koji ne bi trebao sadržavati aceton. Najbolje je koristiti uljni odstranjivač laka za nokte na bazi koštica grožđa koji njeguje nokte i nježnu kožicu oko noktiju.