Ogovaranje ili tračanje

_ljepoticasi.jpg

Bilo da se radi o tračevima na poslu, među prijateljima ili među onima koji nam nisu prijatelji, ogovaranje ili tračanje je dio naše svakodnevice.

Je li tračanje pozitivan ili negativan oblik komunikacije?

Zašto su tračevi zanimljivi?

Tračarenje je uobičajen način razgovor i teško ga je izbjeći u svakodnevnom životu, ali je u većini slučajeva bezopasan. Može biti i zabavan, a i pogodan kako bi se naučilo ponešto o sebi i drugima. Cilj trača može biti i povećanje ugleda, da određenoj osobi da na značaju i privuče pozornost. Ipak, postoje i ružne posljedice. Ukoliko se trač koristi kao osveta ili prijetnja, ima svrhu omalovažiti, zaplašiti ili potaknuti na nasilje na nacionalnoj, seksualnoj ili nekoj drugoj osnovi. Istraživanja su pokazala da su kod djece traču sklonije djevojčice što se objašnjava time što trač predstavlja posredan oblik napada (dječaci, naime, radije posežu za izravnijim oblicima napada). Također, djevojčice su usmjerenije na prijatelje, osjećaji su im važniji, pa rabe takve oblike nasilja koji mogu dovesti do raskidanja prijateljstva i izbacivanja iz socijalnih skupina. Roditeljima čija su djeca žrtve tračeva se preporučuje razgovor s djecom o tome, mogu im pomoći savjetima kako se postaviti i biti potpora. (source)

Istina je da se mnoge žene se trude odreći tračanja kako bi vodile kvalitetniji život, ipak, znanstvenici tvrde kako su one žene koje redovito tračaju sretnije i zdravije.

Istraživanja pokazuju kako tračanje potiče proizvodnju hormona koji smanjuju anksioznost i stres.

Također, tračanje igra veliku ulogu i u kreiranju društvenih veza.

Voditeljica istraživanja objavljenog u listu Hormones and Behaviour, Stephanie Brown, kaže: „Za vrijeme tračanja luče se mnogi hormoni koji su zaduženi za smanjenje razine stresa, stoga je tračanje učinkovit način za zbližavanje i opuštanje ljudi. Osim toga jednaki hormoni se bore protiv infekcija, te protiv nastanka nekih vrsta raka, što znači da je tračanje višestruko korisno.“