Opekotine od sunca

Opekline

Svima nam se dogodilo barem nekada da zanemarimo savjete kako da na najbolji način zaštitimo kožu od sunca i onda navečer počnemo osjećamo zatezanje kože i peckanje i izgledamo kao svježe kuhani rak, opekotine od sunca. U takvoj situaciji najbolje je okrenuti se prirodi i ljekovitim sastojcima kojih ima u izobilju oko nas, a dobar dio njih naći ćete odmah u kuhinji. Za početak, maslinovo ulje uvijek je odličan izbor, a ako pri ruci imate i lavandinog, tim bolje.

Visok postotak nezasićenih masti i vitamina A i E u maslinovom ulju regenerirat će vašu kožu, a lavandino ulje koristiti u osnovnom obliku, jer je već par kapi na koži dovoljno da se smiri iritacija.

Ako imate lubenicu i krastavce u frižideru, napravite sok od istih. Lubenica je puna antioksidansa, beta karotena i vitamina C i B6 koji će ublažiti opekline, a krastavce možete i nasjeći na kolutove i staviti na kožu. Vitamini A, B i C iz krastavca brzo će ublažiti upalu, a voda koje ima više od 90 posto navlažiće sasušenu kožu.

Opekline od sunca se mogu mazati i kantarionovim uljem ili gelom od aloe vere, a vrlo su djelotvorne i obloge od kamilice.

  1. Prvi stupanj su površinske opekline od kojih koža pocrveni i postane osjetljiva. Bolne su ali kratkoročno rijetko ozbiljne npr. obična opeklina od sunca. Čak i kada zahvaća veću površinu tijela ne zahtjeva odlazak liječniku, već je dovoljan odlazak vašem ljekarniku.
  2. Drugi stupanj čine opekline koje zahvaćaju dublji sloj kože i mogu se uočiti plikovi na koži. Vrela voda ili teške opekline od sunca primjeri su nastanka opeklina drugog stupnja. Bolne su i vrlo ozbiljne ako zahvaćaju veću površinu kože. Na svu sreću rijetko ostavljaju ožiljke i rijetko nastaje infekcija. Nužno je otići liječniku ako je takva opeklina veća od površine šake ili ako je na licu. U drugim slučajevima dovoljan je posjet vašem ljekarniku.
  3. Treći stupanj opeklina uništava sve slojeve kože i prodire dublje u tkivo. Same ne bole jer su živčani završeci spaljeni, no najčešće boli okolno tkivo. Na površini se može vidjeti karakteristično pougljena koža. Ove opekline dovode do gubitka tekućine budući da takva koža više ne sprječava isparavanje tekućine iz organizma, te do infekcija i ožiljaka. Nužna je hitna hospitalizacija.