Oslobodite se alergena iz vaše kuće

Popis alergena koji nas vrebaju u vlastitom domu, prilično je dugačak. Alergeni se kriju na raznim mjestima u vašoj kući, ali postoje trikovi kako ih se riješite.

Alergeni

Životinjska dlaka uvijek može se prošvercuje u kuću

Ukoliko ste alergični na životinjsku dlaku, a nemate kućnog ljubimca, opet se može dogoditi da vas dosadna kijavica iznenadi. Alergen na svojoj garderobi mogu mogu donijeti i prijatelji koji imaju pse ili mačke, čak iako ne povedu ljubimca sa sobom.

Savjet: Usisajte kauč ili tapacirane stolice čim vaš prijatelj ode. Da biste spriječili da se alergen ponovo vrati, već kod sljedećeg usisavanja, promijenite vrećicu za usisavač.

Jastučići i prekrivači su rasadnici grinja

Perutanje vaše kože u kontaktu sa namještajem potiče nastanak grinja. One se gomilaju na ovakvim vrstama podloga, jer im toplina i vlaga vašeg tijela pomažu da se razviju.

Savjet: Jednom godišnje mijenjajte stare jastuke za nove, a jastučnice i prekrivače što češće perite u perilici.

Police s knjigama pune su prašine

Prašina se sakuplja na knjigama i drugim predmetima koje držite na policama, uključujući okvire sa fotografijama. Knjige također mogu postati prava riznica plijesni, pogotovo u vlažnim uvjetima.

Savjet: Držite police što dalje od kreveta, a najbolje ih nemate u spavaćoj sobi. Nakit i razne druge sitnice držite u vitrinama sa staklom da ne bi skupljali prašinu. Čistite i usisavajte podove u spavaćoj sobi, barem jednom tjedno.

Asura u kupaonici skuplja grinje i plijesan

Ako vam se dogodilo da imate napad kihanja ili gušenja kad izađete ispod tuša, uzrok problema je vjerojatno u grinjama i plijesni. Njima pogoduje vlažna sredina pa se najčešće talože na asurama, mokrim ručnicima i vešu koji dugo stoji neopran.Alergeni

Savjet: Odaberite asuru koja se pere i činite to jednom tjedno. Nakon tuširanja, otvoriti prozor da se kupaonica što prije prosuši i ne dozvolite da vam se vlažan i prljav veš gomila.

Biljke su pravi mamac za plijesan i prašinu

Vlažno zemljište pomaže skupljanje prašine i plijesni, a ako povremeno prospete vodu zalijevajući biljke, dosadni alergeni će se gomilati i na tepihu ili zavjesama.

Savjet: Odreknite se biljaka, ukoliko vam prašina i plijesan smetaju. Ako ih ipak zadržati, neka saksije budu na tacnama, kao i što dalje od tepiha i zavjesa. Postavite kamenčiće oko biljke na zemlju, što će izgledati dekorativno, ai spriječit širenje plijesni.