Pareo – najpraktičniji ljetni komad odjeće

Pareo

Pareo je veoma funkcionalan komad “garderobe” od prozračnih materijala, koji je idealan za letnje vrućine. On je izvorna nošnja s otoka Tahiti, gdje se tradicionalno proizvodio od ti listova, lišća banane, lauhala listova, kokosovih vlakana, kore divljeg hibiskusa… S vremenom, izrada odjeće od ovih materijala je napuštena, a zapadnjački način oblačenja prilagođen je potrebama Tahićana.

Početkom 20. stoljeća rođen je i moderni pareo koji se polako raširio po cijelom svijetu. Iako se u svijetu originalnim pareom smatraju samo marame s modernim tahićanskim dezenima, u našim krajevima ova je riječ ekvivalent za svaku veću maramu koju koristimo kao odjevni predmet.

Pareo je sjajan komad za plažu, pomoću kojeg ćete skriti suvišne kilograma. Uz malo mašte i naše savjete ovaj jednostavni komad tkanine, u trenu će se pretvoriti u haljinu, suknju ili top.

Maramu ili pareo možete vezati nisko oko struka ili oko vrata, zavisno od toga šta želite da sakrijete, a za što lakše vezivanje poslužit će i čičak traka koju možete ušiti na maramu.

1. Omotajte pareo oko tijela tako da prikriva zadnjicu, pa uhvatite vrhove ispred dekoltea i omotajte ih jednog oko drugog, pa vežite oko vrata. Ovaj stil vezivanja možete upotpuniti nakitom, dovoljno je samo ogrlicu ispreplesti s vrhovima marame koju vežete oko vrata.

2. Vežite pareo ispod ramena tako da prikriva dekolte, a ostatak materijala koji viri iz čvora omotajte oko ramena i zavežite.

3. Omotajte pareo oko tijela tako da su vrhovi sa zadnje strane u obliku slova X, pa ih potom omotajte oko vrata i zavežite.

4. Pareo vežite oko tijela, zavežite čvor na sredini dekoltea, pa potom uhvatite donje rubove marame i vežite ih na jedno rame.

5. Maramom obavite tijelo i vežite ispod ramena, pa je svakih nekoliko centimetara svežite u čvor kako biste dobili prozračnu haljinu.

6. Ulovite dva najbliža vrha parea i vežite ga oko vrata, pa zatim donji dio marame prepolovite i vežite na leđima.

7. Zavežite pareo tako da dobijete rukave sa svake strane, odjenite ga i potom donje vrhove marame podignite i na dekolteu vežite u čvor.

8. Možete ga vezati u suknju, tako da prorez bude s prednje ili zadnje strane.