Paspas – minijaturni vrt

Paspas

Turski arhitekt M. Emre Ozberk baveći se drevnom japanskom tehnikom uzgoja bonsai stabala došao je na ideju kreiranja minijaturnih vrtova. Ovi mali prirodni krajobrazi u kojima dominira jedno stabalce, livadica te ručno izrađena minijaturna drvena ogradica, sićušna klupa ili ljuljačka, mogu se naručiti preko njegove web stranice.

Prvi ovakav vrt napravljen je u posudici za hranu njegove mačke Paspas pa su vrtovi i nazvani tim imenom.

Ozberk je eksperimentirajući i uživajući u tehnici uzgoja bonsaia shvatio da ga osim uzgoja stabalca zanima i njegovo podnožje i dizajn prostora oko stabla. Tako je uz stablo smreke, šimširovine ili ukrasne japanske trešnje posadio biljku kućnu srećicu tj. Soleirolia soleirolii te je vrt dodatno ukrasio ručno rađenim replikama klupa, vrtnih stolova i ogradica.

Ovi vrtovi prirodna su minijaturna kopija vrtova normalnih dimenzija, a kako kaže Ozberk, rad i vrtlarenje na njima pomažu mu da barem na neko vrijeme pobjegne iz gradske vreve i kaotičnog načina života te zaviri u ovaj mali mirni kutak svijeta.

Umjesto da pozornost zadrže na minijaturnim drvcima kao na skulpturi, Paspas vrtovi su sićušni vrtovi koje treba orezivati, zalijevati, kositi i s njima imati sličnu interakciju kao što je imaju vlasnici sa svojim pravim, velikim vrtovima, ali u nešto manjem obujmu.

Ime vrtova dolazi od riječi Paspas, koja označava predivnu norvešku šumsku mačku, jer su i prvi minijaturni vrtovi Paspas napravljeni u posudicama za hranu autorove mačke.

Namještaj ovim vrtovima daje još jednu dimenziju. Svaki mali komad namještaja pridodan je u podnožje različitih vrsta bonsaija, pridonoseći tako dojmu malog usamljenog mjestašca.

Ono što je tako posebno oko ovog namještaja je to da je svaki komad izrađen od drveta i to ručno. Svi su dijelovi zalijepljeni ili spojeni urezima, što svaki komad namještaja čini izuzetno čvrstim, dok istodobno zadržava realističan izgled. Svaki komad je premazan zaštitom protiv djelovanja vlage i jakog sunca, pa ga se može smjestiti u pravi vrt. Svaki komad ima dugačke nožice pa ga se lako može učvrstiti u tlo, kako bi bio stabilan. A što se tiče dizajna, premda namještaj djeluje jednostavno, svaki komad izgleda stvarno. Za razliku od mnogih minijaturnih predmeta koji su zapravo kič, ovaj namještaj postiže da izgleda kao arhetip svoje vrste.