Pet razloga zašto su voda i limun savršeni za početak dana

Za savršen dan - voda s limunom

 Počnite dan tako što ćete popiti toplu vodu u koju ste iscjedili limun i učinit ćete dobro svom zdravlju.

POTPOMAŽE PROBAVU

Ne samo da topla voda pomaže da se stimuliše digestivni trakt, već limun stimuliše i pročišćava jetru. Pored toga, doprinosi boljem radu stomačnih kiselina.

IMUNI SISTEM

Citrusi su bogati vitaminom C i askorbinskom kiselinom. Vitamin C pomaže u borbi protiv prehlada, a askorbinska kiselina pomaže u apsorpciji gvožđa, koje je, takođe, značajno u funkcionisanju imunog sistema.

RAVNOTEŽA pH VRIJEDNOSTI

Ako dođe do hronične neravnoteže pH vrijednosti u organizmu, lakše dolazi do oboljevanja. U uspostavljanju ove ravnoteže limun igra značajnu ulogu.

DETOKSIKACIJA

Limun pomaže u izbacivanju štetnih materija iz organizma i prirodni je diuretik, što znači da potpomaže izbacivanje viška tečnosti, a sa njom i raznih otrova. Uz to, limunska kiselina pomaže u stvaranju enzima potrebnih za rad jetre.

DAJE ENERGIJU

Kombinacija vode i limuna pomaže u osvežavanju krvi, zbog čega ćete se osjećati poletno i lako, i spremno za svakodnevne obaveze.

Limun se širom svijeta uzgaja u nebrojenim varijacijama koje, navodno, više niti botaničari ne registriraju. Razlike između novih varijacija su samo u vanjskom izgledu, dok njihove prehrambena svojstva i gospodarski značaj ostaju nepromijenjeni. Naime, limun se vrlo rijetko koristi kao svježe voće, tako da manje promjene okusa nisu previše važne. Za industrijsku upotrebu je dobra bilo koja varijacija osim, možda, onih koje nisu dovoljno trajne, pa ih se mora vrlo brzo nakon branja iskoristiti. Takve su, na primjer, gotovo nepoznate varijacije crvenih i slatkih limuna čiji su plodovi doduše kiseli, ali su istovremeno i slatki, pa ih uzgajivači koriste kao svježe voće. Njihov plod, kad se ubere, mora se potrošiti u dva-tri dana, pa je zbog toga gotovo nepoznat. Limune uglavnom dijelimo na žute i zelene, no to je samo komercijalna podjela, jer rastu na istom drvetu.

Izvor: Wikipedija