Pet Tibetanaca

Pet Tibetanaca

Pet tibetanaca : Stara izreka kaže: U zdravom tijelu zdrav duh. No današnji način života, svakodnevne obaveze i utrka s vremenom često dovode do zanemarivanja tijela. Pet Tibetanaca sustav je vježbi porijeklom s Tibeta, a prvi put ih je na Zapadu opisao Peter Kelder u knjizi “Drevna tajna fontane mladosti.”
Ako ih redovito vježbate, ove vježbe poboljšat će važe kako fizičko tako i psihičko stanje. Dokazano je da poboljšavaju san, pomlađuju organizam, povećavaju koncentraciju, smanjuju bol u leđima i daju mnoge druge dobrobiti.Prema tibetanskim učenjima joge ove jednostavne vježbe otvaraju čakre, energetske kanale te oslobađaju životnu energiju.

Vježbe mogu vježbati i stari i mladi.

Svaka od pet vježbi izvodi se 3 puta i svaki tjedan se povećava za dva puta (Prvi tjedan: 3x, drugi tjedan: 5x, treći tjedan: 7 x …itd.). Nakon što dođete do broja 21 prestajete povećavati izvođenje vježbe i ponavljate 21 x svaki dan svih 5 vježaba.

Pravilno vježbanje zahtjeva svakodnevnu vježbu s tim da možete napraviti jedan dan pauze. Ukoliko prekinete vježbanje na duže od jednog dana, potrebno je ponovno početi od početka – s tri ponavljanja.
Vježbe je potrebno izvoditi točnim redoslijednom.

 

1. Vježba
Stanite uspravno raširenih ruku, dlanova okrenutih prema tlu. Okrenite se oko svoje osi u smjeru kazaljke na satu.
Ukoliko u početku osjećate vrtoglavicu, usporite okretanje.Nakon vježbi ispružite ruke ravno ispred sebe i sklopite ih. To će ublažiti vrtoglavicu.

2. Vježba
Legnite na tlo sklopljenih nogu, ruke prislonite uz tijelo dlanova okrenutih prema tlu. S udahom podignite noge u okomiti položaj i glavu. Ramena moraju uvijek biti na tlu. S izdahom spustite glavu i noge.

3. Vježba
Kleknite na koljena. Savijte stopala da samo prednji dio tabana dodiruje tlo. Glava treba dodirivati prsa. Ruke stavite na leđa i lagano s udahom podižite glavu savijajući se prema nazad. S izdahom vratite glavu u početni položaj.

4. Vježba
Sjednite na tlo uspravne kičme i malo raširite noge. Oslonite se na dlanove koji su okrenuti prema tlu. Nožni prsti su okrenuti prema naprijed tj.usmjereni prema vama. S udahom lagano savijate koljena i dižete kukove. S izdahom ih spuštate.

5. Vježba
Lezite na trbuh i rukama podignite zadnji dio tijela. Glava je zabačena prema nazad. S udahom stražnjicu i kukove podižete prema gore, a glavu savijate prema prsima. S izdahom se vraćate u početni položaj.