Predivna proljetnica: majska ruža ili božur

Božur

Biljka s trajnim korijenom i okruglom sočnom stabljikom koja naraste do 60cm i na kojoj su perasto razdijeljeni i urezani listovi. Pojedinačni dvospolni cvjetovi slični ružama, najčešće su purpurnocrveni, ali i bijeli i ružičasti.

Cvijet sadrži antocijanske boje peonidina, tanin; korijen glikozide peoniflorin, peregrinin, eterična ulja, peonol i treslovinu, a cijela biljka sadrži još organske kiseline, mast, smollu, škrob, kalcijev oksalat, glukozu i saharozu. Sjeme sadrži masno ulje, treslovinu, boju i šećer.

8

Božur je zakonom zaštićena vrsta, tercijarni relikt i rijetka biljka, zaštićen i u našim krajevima te se ne smije brati. Ljekovit je po mnogočemu, a može poslužiti kao antibakterik, antiepileptik, a ntispazmatik, antitusik, emenagog, narkotik i sedativ. Poznat je pod drugim imenima kao božurak, kraljev cvijet, kurjak i trojačke rože. Paeonia je ime dobila po grčkom bogu zdravlja Paeonu. Božur je već tada bio omiljeni lijek za liječenje epilepsije, žutice, bolesti bubrega i mjehura, a sjemenke božura rabile su se za čarolije. Hipokrat ga je rabio za liječenje epilepsije.

9

Božuri, aristokracija među zeljastim trajnicama, najbolje uspijevaju na punom suncu ili u djelomičnoj sjeni, na otvorenim položajima, no zaštićenim od ranojutarnjeg sunca, na propusnu humoznu plodnu vrtnom tlu, kao samostalna biljka na tratini, ispred grmlja na cvjetnoj gredici ili uz jezerce. Odlično podnosi niske temperature, zimi mu nije potrebna nikakav zaštita, a ne škodi mu ni previše vlage u tlu. Nekoliko grmova što sam ih presadila pretprošle godine preživjelo je već dvije poplave. A sad kad su to preživjeli – cijeli moj vrt je prošle zime neko vrijeme bio na dnu “oceana” – živjet će vječno. Ako baš morate pokraj ili ispred božura nešto posaditi, neka to budu niske trajnice, kao ognjica, lat. Iberis sempervirens, jastučasti plamenak, lat. Phlox subulata, ili čestoslavica, lat. Veronica prostrata, ali ih nikad ne sadite preblizu peonije. Preduboko posađen božur mnogo godina neće procvasti. Čak i ako ste pravilno posadili, čekat ćete, osobito ako ih dijelite i presađujete, najmanje 2-3 godine, da se biljke dobro ukorijeni i udomaće na novom staništu pa da iz lišća u svibnju izrone predivni mirisni cvjetov