Prirodno i lako do bijelih zuba

Zubi

Prirodno i lako do bijelih zuba

Da je prvi korak u prevenciji kvarenja zuba njihovo redovito pranje sigurno svatko zna ali vrlo je korisno znati i kako upravo određene namirnice omogućuju održavanje zuba i zubne cakline zdravim a osim toga i izbjeljuju ih i uklanjanju ružne mrlje.
Bakterije u ustima obožavaju se hrane slatkišima a fermentacija slatkih stvari u kiselinu koja izjeda zubnu caklinu dovodi od kvarenja zuba i nastanka ružnih mrlja. Namirnice prepune škroba također djeluju na sličan način jer enzimi u pljuvački razgrađuju škrob na kiselinu koja proizvodi jednostavne šećere. Međutim umjesto pranja zubi nakon svakog obroka kako biste izbjegli kvarenje i oštećenje zubne cakline posegnite za određenim namirnicama koje stvarno čine čuda za zube i daju bjelji i ljepši osmijeh.

MrkvaČvrsta i hrskava hrana poput sirove mrkve natjerat vas da više žvačete nego što biste žvakali jesti mekšu hranu a upravo je to dobra stvar. Naime, žvakanje stimulira proizvodnju pljuvačke koja neutralizira kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti caklinu.

KarfiolZubi – Slično kao i mrkva , ovo povrće također ima funkciju kojom štiti zubnu caklinu kada se jede sirov . Osim toga karfiol , kao srodno povrće poput brokule, kupusa i kelja sadrži glukosinolate – spoj sumpora i dušika koji smanjuju šansu obolijevanja od tumora usta i probavnog sustava .

Sir – Tijekom godina kiselina polako ali sigurno nagriza zubnu caklinu. No kalcij i fosfor minerali koje sadrži sir i tofu sprječavaju propadanje zuba. Korisno je redovito unositi ove minerale jer obnavljaju zubnu caklinu.

z

Losos –  je odličan izvor fosfora koji jača zubnu caklinu pa tako u svega tri grama lososa ima čak 315 mg tog korisnog minerala. Čista i neoštećena caklinu zuba čini zdravijim i beljim jer sprečava da se tamna dentina u središtu zuba vidi. Osim toga, masna riba također je odličan izvor vitamina D te potiče apsorpciju kalcija.

Špinat Zubi Naravno prilično je nezgodno kada komadići špinata zapnu među zube ali taj se rizik isplati. Tamno lisnato povrće poput špinata, salate i blitve jedan je od najboljih izvora magnezija koji je presudan za zdravu zubnu caklinu. Pola šalice tog povrća sadri čak 78 mg magnezija.

Jabuke – Gruba tekstura ovog voća prepunog vlakana ima odličnu funkciju “pranja” zubnog plaka i desni. Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana što je čini jednim od najboljih izvora vlakana a primjerice banane , naranče i trešnje u istoj količini sadrže dvostruko manje vlakana. Osim toga , kiselina koja se nalazi u jabukama može i posvijetliti boju zuba i apsorbirati površinske mrlje.

z1

Jagode – Iako bobičasto voće vrlo lako sve oboji činjenica je da askorbinska kiselina u plodu može imati blagu mogućnost izbjeljivanja. Jagode su također prepune polifenola koji sprječavaju nastanak i razvoj bakterija. No nakon konzumacije bilo kakvog voća ili kisele hrane svakako treba oprati zube.

Izvor : tportal