Promjene na koži kod beba

Beba

Promene na koži kod beba

Pri dolasku kući u prvim danima mogu se pojaviti sitne promjene na licu bebe velicine pribadače – sjajne, bijele bubuljice, koje nisu okružene crvenilom. Povremeno izblijede pa se ponovo jave. Na te promjene treba skrenuti pozornost patronažnoj sestri iako su uglavnom bezazlene (u narodu postoji izraz – čišćenje lica). One ne zahtijevaju nikakvo liječenje vec samo redovito kupanje jer vremenom iščeznu same od sebe.

Promjene na koži bebe tijekom toplih ljetnih mjeseci ili kada roditelji pretopljavaju dijete ili pregrevaju prostoriju u kojoj dijete boravi može se dogoditi da se pojavi osip ili crvenilo, naročito u prijevojima kože (predio vrata, pazuha, prepona). Voditi računa, posebno u ljetnim mjesecima, kada je temeratura zraka visoka da se dijete ne pregrijava pretjeranim oblačenjem. Kod ove pojave postupak je krajnje jednostavan, okupati dijete, kožu dobro osušiti i prevoje premazati neutralnom mašću u tankom sloju. Potrebno je eliminirati sve faktore koji su doveli do promjena. Ojed se može spriječiti redovitim pranjem, kupanjem i prepovijenjem uz zaštitu neutralnom mašću.

Kad se već pojavi koristi se antiseptičke otopine: 3% acidi borici i / ili 1% povidon jodid. Po zalječenja, redovito nakon kupanja i sušenja blagim pritiskom frotira, obavezno pregibne površine zaštiti neutralnom mašću. Kao promjene na koži mogu se javiti i ospe koje su znaci pojave dječjih osipnih groznica (crvenka, ospice, vodene kozice ). Na koži se mogu pojaviti gnojanice ili plikčići koji se brzo šire i obično su znak infekcije kože. Treba konzultirati liječnika – pedijatra. Ako se pojavi osip kao da je dijete isprskano crvenim mastilom koji na pritisak ne nestaje, dijete treba hitno odvesti u najbližu zdravstvenu ustanovu. Uzrok ovim promjenama je kožno krvarenje. Alergija se može javiti i u dojenčadi. Treba konzultirati liječnika – pedijatra.