Putovanje u Rim

Putovanja u rim5

Stigli ste u Vječni grad. Ovaj tekst će vam pomoći da se  snađete u ovom divnom gradu. U daljem tekstu dat vam je kratak opis najznačajnijih turističkih, kulturnih i umjetničkih mjesta koje vrijedi posjetiti i vidjeti u Rimu. Šta ćete od toga vidjeti zavisi od vaših afiniteta i želje.Zato, lijepo isplanirajte dane i uživajte.Koloseum , (Colosseum), izvorno nazvan “Amfiteatar Flavijevaca”, je veliki amfiteatar u Rimu. Ime je dobio po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred amfiteatra.U Koloseumu su održavane gladijatorske borbe, koje je moglo pratiti 50 000 gledaoca. Održavale su se i borbe sa životinjamaima. U slučaju požara Koloseum bi se ispraznio za 10 minuta. Koloseum je 2007. uvršten među novih 7 svjetskih čuda.

RimSikstinska KapelaMasivni zidovi Sikstinske kapele, glavne kapele Palate Vatikana, prekrivene su freskama nekih od najboljih umjetnika 15 i 16 stolječa.

Rafaelove sobe dekoriraju apartmane Pape Juliusa II. Izgrađene su početkom 16 vijeka i sada su dio Vatkanskog muzeja.
Freske prikazuju rigidan i filozofski model Renesansne umetnosti.

 

Bazlika sv. Petra (Petrova crkva) je najveličanstvenija crkva u krščanskom svijetu i plod mnogih talenata, diže se visoko iznad vatikanskog brežuljka u Rimu.

putovanje u Rim6

Iznad groba sv. Petra, u 16. vijeku, sagrađena je prekrasna bazilika njemu u čast. Najbolji graditelji i najznamenitiji umjetnici Italije radili su 120 godina kako bi usavršili Petrovu crkvu na čijem glavnom oltaru papa kao glava katoličke crkve služi misu, objavljuje dogme i proglašenja svetaca. Jedan zapis na tlu srednje lađe navodi koliko je čitava građevina dugačka 194 m (vanjska duljina iznosi, zajedno s tremom, 211,15 metara), a svod je visok 44 metra. Crkveni prostor zauzima površinu od 15160 m², kupola je do vrha krsta visoka 133 m, a nose je četiri pilastra nosača, svaki obima od 71 metra.

images Muzej Vatikana je dom Sikstinske kapele i Rafaelove sobe kao i jedne od najvrednijih svjetskih umetničkih kolekcija.Muzej Vatikana u Rimu sadrži najpoznatija remek djela izrađenih za Pape iz doba renesansne, kao što su Julius II, Innocent VIII and Sixtus IV.
Većina kasnije dodatih djela napravljena su u 18 vjeku, kada su neprocenjiva djela umetničkog rada akomulirana od ranijih Papa, prvi put

 

 

 

Italian Jewels: Florence – The cradle of Renaissance

Italian Jewels: Florence - The cradle of Renaissance

plots, jealousy and treacherous consequences. The narrow, bricked streets would still echo with the footsteps of the famous artists who once called Florence home, for it was here that creative masters like Michelangelo, Donatello and Brunelleschi gave birth to the Renaissance.
Located in the central Italian region of Tuscany, Florence is one of the most breathtaking cities in Europe. Celebrated as the birthplace of the Renaissance, The city is home to many of its most famous artistic treasures. Consequently, it’s a popular destination for tourists and students of art and culture.

Cijena:

Preračunajte cijene s našim konverterom valuta (u sidebaru)

Saznajte više kako kupovati na AMAZONU

 

.