Riješite test i saznajte kako da ojačate imunitet

test

Riješite ovaj test i saznajte kakav vam je imunitet, što trebate poduzeti da ga poboljšate!

1. Koliko ste puta bili prehlađeni prošle godine?
A Više od četiri puta.
B Dvaput.
C Jednom.

2. Kakvo je vaše zdravstveno stanje kada se razbolite?
A Imate malo povišenu temperaturu (37, 7), ali je vučete nekoliko tjedana.
B Imate temperaturu najviše 38,5 stupnjeva i traje skoro dva tjedna.
C Imate jako povišenu temperaturu (39,5), ali traje samo nekoliko dana.

3. Kada vas boli grlo, limfni čvorovi na vratu su vam:
A Natečeni čak i nakon što je grlobolja prošla.
B Natečeni su otprilike sedam dana, nakon čega se vrate u normalno stanje.
C Malo nateku.

4. Za tjedan dana morate šefu predati neki važan rad koji može utjecati na vašu karijeru:
A Pojavila vam se groznica na usnama.
B Loše spavate.
C S kolegama ste nervozniji nego inače.

5. Pušite…
A Jednu kutiju cigareta dnevno.
B Dvije cigarete: jednu poslije ručka i drugu poslije večere.
C Nikada niste pušili ili ste prestali

6. U posljednjih godinu dana imali ste želučane ili probavne upale:
A Triput.
B Jednom.
C Nijednom.

7. Posljednjih ste godina imali problema s gljivičnim oboljenjima na koži ili na sluznici usta ili spolnih organa:
A Triput.
B Jednom.
C Nijednom.

8. Umjesto svježeg voća i povrća jedete smrznuto:
A Najmanje dvaput tjedno
B Otprilike dva puta mjesečno
C Nikada.

9. Koliko ste puta u posljednje tri godine bili na niskokaloričnoj dijeti?
A Četiri puta.
B Dvaput
C Nijednom.

10. Mislite da je vaša težina…
A Prekomjerna: imate 20 kg viška.
B Imate 5 kg previše.
C Vaša je težina unutar normi.

11. Vi i fizička aktivnost. Bavite se nekim sportom:
A Nikada.
B Samo nedjeljom.
C Pet puta tjedno.

12. Za vas noćni sati predstavljaju:
A Buđenje osjeta i kreativnosti.
B Suočavanje s noćnim morama.
C Spavanje i odmor.

13. Trčite ili brzo hodajte desetak minuta na čistom zraku. Zatim se i zaustavite, pričekajte 60 sekundi i izbrojite koliki vam je puls u minuti:
A 140
B 100
C 80

14. Vaši trenuci napetosti i nervoze su:
A Neprestani.
B Napeti ste samo na poslu.
C Priuštite si trenutke opuštanja, čak i na poslu.

15. Mislite da su vaši društveni odnosi i vaša veza:
A Nezadovoljavajući.
B Osrednji.
C Zadovoljavajući.

16. Prozori u vašem stanu su:
A Kroz prozore jako puše pa ih nikad ne otvarate da se ne prehladite.
B Kroz prozore puše, držite ih širom otvorene pola dana, ali samo vikendom.
C Kroz prozore jako puše, posebno u donjem dijelu.

Najviše A
Vaš imunitet nije na vrhuncu. Imate nekoliko kilograma previše koji prisiljavaju vaš organizam na napore. I ne samo to. Dopuštate da stres utječe na vaše ponašanje. Užurbani ste, ne mislite na sebe. Pušenje slabi dišni sustav i čini ga osjetljivijim na zimske viruse. Ako stvarno želite smanjiti rizik da ne obolite od gripe ili prehlade, slijedite mjere opreza koje navodimo.

Najviše B
Obrambeni sustav vašeg organizma ima svoje uspone i padove. Uspješno odolijevate sezonskim oboljenjima, ali ipak vas uhvati koja jaka prehlada. Vaše granice: malo ste napeti i činite pokoju grešku u svakodnevnim navikama: spavate loše, premalo se bavite sportom, ne provjetravate dovoljno stan. Poneka mjera opreza više bit će dovoljna za osiguranje vašeg zdravlja.

Najviše C
Vaš imunitet je na vrhuncu. Držite se svih pravila ujednačene prehrane, ne pušite, bavite se sportom i ne dopuštate da vas stres prevlada. Dakle, imate sve preduvjete da se zaštitite od bolesti hladne sezone. Pripazite jedino da se zbog dobre kondicije i zdravlja ne opustite i povjerujete da vam nedostatak sna ili kretanja ne može naškoditi. Nastavite kao dosad.
OVAKO SE ZAŠTITITE KAD IZLAZITE
Nemojte se rukovati
Pozdravili ste prehlađenog kolegu? Nemojte dodirivati nos, usta, oči. Ruke su glavno stjecište virusa: njima skrivamo usta kod kihanja, kašljanja, a virusi koji se talože na koži mogu preživjeti i do 48 sati.
Dobro ruke perite
Trljajte ruke najmanje 15 sekundi dezinfekcijskim sapunom pa ih dobro osušite: prevelika vlaga pogoduje širenju drugih bakterija.

Dišite na nos
Nosnice su prva prava barijera protiv virusa. Unutarnja sluznica je prekrivena milijardom mikroskopskih dlačica koje pokrivaju cijelu površinu nosnica sve do bronhija. Dlačice su prekrivene sluzi koja hvata strane čestice prije nego što uđu u pluća.
I ne samo to. Upravo na dlačice djeluju posebna antitijela (sekretorne IgA) kojima je zadatak napasti i uništiti te čestice koje se izbacuju pomicanjem dlačica.

Nemojte se previše pokrivati
Slojevi i slojevi vune jedan preko drugog: zimska odjeća. Ali je li doista djelotvorna? Ne, jer se u stvari zaraza širi zrakom; prenosi se preko sluznice nosa, očiju i usta. Šalovi i kape vas ne štite u gužvi u tramvaju ako vam susjed prenese virus kihanjem. Međutim, odjeća indirektno igra veliku ulogu.
Nosite šal
Ovaj odjevni predmet drži na toplom grlo i bronhije i omogućuje dlačicama u sluznici tih organa da se ne ukoče te da svojim pomicanjem i dalje izbacuju viruse i bakterije.

Kišite bez ustručavanja
Iako je po bontonu zabranjeno kihati i brisati nos u javnosti, te radnje oslobađaju dišne putove.
Zbogom virusima i bakterijama kihanjem se izbacuju virusi koje je naš obrambeni sistem uništio, a ostali su zarobljeni usluzi. Zadržavanje kihanja tjera nas da zadržimo dah. U nosnoj šupljini tako raste pritisak koji bi mogao vratiti natrag sluz i uzrokovati upalu uha. Pritisak se povećava i ako jako ispuhujete nos. Ispuhujte polagano jednu po jednu nosnicu i upotrebljavajte maramice za jednokratnu upotrebu kako ne biste došli u dodir s infekcijom.

Vlažite zrak
Centralno i podno grijanje mogu sniziti obranu organizma jer isušuju zrak, a to isušuje sluznicu dišnih putova. Na taj se način blokiraju specijalne dlačice koje prekrivaju nos i grlo, a svojim pomicanjem izbacuju zaraženu sluz.

Regenerativna kupka 
Bor širi pluća. To je osobita zimska biljka koja se ne boji hladnoće i hladnog vjetra, zahvaljujući svojim esencijama i smoli koji, prema pristašama prirodne medicine, stimuliraju i griju biljku.
S esencijom bora
Esencija bora se disanjem širi organima u dišnom sustavu i djeluje kao termički regulator. Stavite nekoliko kapljica u kupku tri puta tjedno kako biste pročistili nos, grlo i pluća te olakšali izbacivanje i štetnih virusnih čestica.

Prije bilo kakvih lijekova organizmu možemo pomoći na druge, manje štetne načine. Gotovo su zaboravljene dobrobiti saune i pogotovo turske kupelji, ali i nešto mnogo važnije i dostupnije -san! Saznajte koliko i kako nedostatak sna ugrožava vaš imunitet.

Korisna sauna…
Sauna i turska kupelj tonificiraju kožu, čiste organizam, potiču cirkulaciju te na taj način indirektno djeluju i na obrambeni sustav organizma. Međutim, sauna ne pogoduje disanju: diše se na 90 stupnjeva i u vrlo suhom ambijentu.

…i turska kupelj
Turska kupelj je vrlo djelotvorna: temperatura zraka ne prelazi 60 stupnjeva, zahvaljujući pari zrak ima vlažnost 90 posto i tako vlaži sluznicu nosa i grla. Time je olakšan rad dlačica u nosu i grlu, predstraži obrambenog sustava organizma u borbi protiv virusa. Idealno vrijeme boravka u kupelji je od 3-20 minuta.

Spavajte 8 sati svake noći
San obnavlja obrambeni sustav organizma. To je prvi otkrio profesor Michael Irwin sa Sveučilišta u San Diegu (Kalifornija) koji je pokazao da tko spava malo i loše ima izmijenjen obrambeni sustav organizma. I ne samo to. Tko gubi 3-4 sata sna noću, njegov obrambeni sistem 50 posto slabije djeluje. Spavajte 8 sati i odlazite na spavanje uvijek u isto vrijeme.

Milijun virusa s jednom gripom
Dovoljan je dodir s jednim jedinim virusom da se zarazite. Nakon što uđe u stanicu, tamo se razmnoži tisuću puta u samo nekoliko sati. Novi virusi izlaze iz zaražene stanice i šire se na druge. Sve se to odvija bez vašeg znanja. Treba proći barem 30 sati i milijun virusa da se pojave prvi simptomi gripe ili prehlade: povišena temperatura, glavobolja, kostobolja, bolovi u mišićima, kašalj, katar i curenje iz nosa.

Ljeti idite u pubove
Najmanje jedno ljeto provedite u pubovima i diskotekama, u gomili ljudi. Prema istraživanju sveučilišta u Chicagu, u SAD-u, to je najbolji recept da se ne razbolite tijekom zime. Život u grupi omogućuje dodir s virusima i bakterijama svih vrsta koje treniraju naš obrambeni sistem da bude djelotvorniji za hladnog razdoblja.

Sport je lijek
Želite udvostručiti rad vašeg obrambenog sustava? Bavite se sportom. Prema američkom koledžu sportske medicine (American College of Sports Medicine), vodećem američkom autoritetu za fitness, trčanje štiti od gripe. Hodajte brzim ritmom 35 minuta, pet dana u tjednu.

Izbjegavajte napore
U protivnom postižete suprotni učinak. Nakon iscrpljujuće utrke pet puta je veća mogućnost da ćete se razboljeti. Stručnjaci smatraju da je obrambeni sistem prezauzet popravkom mikroskopskih trauma koje je napor prouzrokovao na mišićima, da bi primijetio napad virusa i bakterija.

Ples liječi
Ples vraća dobro raspoloženje koje potiče endorfin i serotonin, prirodne droge koje jačaju obrambeni sistem organizma. Ples smanjuje napetost i stres, povećava fizičku otpornost, kapacitet disanja i tonus mišića. Najprikladniji plesovi? Plesovi u paru, osobito argentinski tango, jedinstveni ples zavođenja. Nije slučajno da prilikom udvaranja tijelom kola veća količina endorfina. A kad počne ljubavna veza, poveća se i količina adrenalina koji daje životni naboj svim funkcijama organizma, uključujući i obrambeni sustav

Ne putujte zrakoplovom
Oprez u zrakoplovima. Ustajali zrak u putničkoj kabini pogoduje širenju zaraznih čestica. Promjene pritiska loše utječu na dišne putove. Ako već imate katar, možete ga tako pogurati prema ušima.
Lijek? Žvakaća guma: gutanjem smanjujete pritisak u dišnim putovima i oslobađate nos i uši. Tijekom leta upotrebljavajte i sprej za nos sa steriliziranom morskom vodom: para oslobađa nos sprečava začepljenje tijekom leta.

Seven Seas Multibionta Probiotic Multi Vitamin Mineral & Probiotic Advanced Formula Supplement 60 Tablets

Seven Seas Multibionta Probiotic Multi Vitamin Mineral & Probiotic Advanced Formula Supplement 60 Tablets

  • 60 tablets
  • Supports the immune and digestive systems to help you cope with stressful days when you don’t get all the nutrients you need
  • Probiotic Multivitamin

Cijena: £6.65

Preračunajte cijene s našim konverterom valuta (u sidebaru)

Saznajte više kako kupovati na AMAZONU