Rusija zabranila upotrebu vulgarnih riječi!

ljepoticasi.com

Ruski zakon koji zabranjuje proste riječi u pozorištu, filmu i medijima stupio je na snagu u utorak, na fonu raznih inicijativa Kremlja da ojača konzervativne vrijednosti u Rusiji.

Zakon, koji je Vladimir Putin proglasio u maju, ima za cilj da zabrani besramne riječi u pozorištu, na filmu i u medijima čija se upotreba raširila s krajem komunističkog režima i raspadom Sovjetskog saveza.

CD-ovi i knjige koje sadrže proste riječi imat će etiketu koja upozorava kupca, a filmovi koji ne budu poštovali zabranu neće dobiti odobrenje za distribuciju.

Riječi koje su dospjele na crnu listu odnose se na opscene termine za muške i ženske genitalije, opscene termini za spolni odnos i opscene termine za ženu “lakog morala” te sve izvedenice navedenih termina.

Svaka ostala eksplicitna riječ bit će dozvoljena isključivo ako je sadržaj označen samo za osobe starije od 16 godina. Što se tiče radija i televizije, prljave priče bit će “oproštene” tek u programu koji se emitira iza 21 sat.

Uočeni prekršaj najprije će značiti upozorenje za medijsku kuću, a ako ista ponovi prekršaj u roku od 12 mjeseci mogla bi zaraditi sudsku tužbu i na koncu izgubiti koncesiju.

Prema istraživanju aencije Mediologiya age provedenom od jula 2011. do jula 2013. godine u masovnim medijima u Rusiji uočene su 1133 proste riječi, odnosno tri riječi dnevno.

Prekršitelji ovog zakona plaćat će kaznu do 1.000 eura.