Samoborski fašnik

fašnik [640x480]

U Samoborskom muzeju čuva se, primjerice, zapisnik sa sjednice općinskog vijeća iz 1828. godine, gdje jedan lokalni gostioničar traži da mu se iznajmi njihova dvorana za fašnički bal, s napomenom da je istu već koristio godinu dana ranije. To je, zapravo, prvi pisani dokumenat o samoborskom fašniku, iz kojeg je razvidno kako je on održan već 1827. godine. Vjerojatno, održavan je i ranije, ali o tome nema pisanih dokaza.
Bogata povijest fašničkih “norijada” u Samoboru kao značajnu godinu bilježi 1876, kada je Odbor za karnevalski ophod – sačinjavali su ga glavni meštri i organizatori karnevala – od vlasti zatražio dopuštenje za procesiju gradskim ulicama. Dopis u kojem se to moli, s nadnevkom 26. veljače 1876, izričito navodi kako je riječ o fašničkoj promenadi, koja neće biti usmjerena “protiv vlasti”.

samoborski fašnik [640x480]

Zanimljivi običaji vezani su uz hranu i kućne poslove koji se pripremaju u fašničko doba. Na fašničku subotu jede se hladetina, a kad se pojede, kosti se razbacaju po vrtovima, kako ih ne bi poharali krtovi. Kiselo zelje se kuha na fašnički utorak. Voda u kojoj se kuhalo posebno se koristi – njome se operu “usta” i “noge” svinjama, kravama i drugim kućnim životinjama, kako bi bili zdravi čitavu godinu. Osim toga, na fašnik se kuhaju žganci, koje jedu i ljudi i domaće životinje (kako bi, po vjerovanju, bili debeli), te govedina. Govedska juha mora se obavezno jesti, kako ne bi preko godine bili žedni, dok se malo govedine osuši i nareže, te prepusti purićima, za njihovo zdravlje.

samoborski fašnik1

Među najneobičnije fašničke običaje spada i pometanje prostorija. “Na Fašnik rano ujutro”, “mora jedan od muškaraca gol pomesti sobu: onda ne će one godine na družinu buhe”.
Ako se, pak, prije svitanja na fašnik zakolje crna kokoš, te njenom krvlju poškropi ograda, kuća, kokošinjac i vrt, u njih neće ulaziti tvorovi, lasice, lisice i jastrebi, kako bi napadali perad. Zakopa li se ta kokoš u zemlju, perad neće po njoj čeprkati.
Još su dva običaja vezana uz samoborski fašnik. Na fašničku subotu neće se presti, dok je do pokladnog utorka potrebno započeti s obrezivanjem voćaka.

Početkom dvadesetog stoljeća, fašnička ceremonija doživjela je zanimljive promjene. Uvodi se, 1906. godine, funkcija živog princa fašnika, kojem se na pozornici, uz prisustvo fašničkog suca, na pokladni utorak dosudi lomača. Tradicionalni krpeni “fašnik”, lutak kojeg se na kraju spaljuje, dio je fašnika od njegovih prvih dana, do danas.

samoborski fašnik3

Živahni princ fašnik donio je promjene i na ceremoniji otvaranja fašnika. Od 1906, do suvremenih fasnika, princ “preuzima vlast” u samoborskoj slobodnoj fašničkoj republici, najčešće od gradonačelnika, te objavljuje “proglas”. Osim njega, fašnički likovi, koji sa pozornice zabavljaju pučanstvo pričajući im šale i ironične komentare društvenih zbivanja, su Sudac, princeza Sraka, te Fiškal, čija je zadaća (neuspješna) obrana princa Fašnika.
Narodna predaja, inače, kaže kako je fašnik “god” – ili praznik – svih muškaraca. U samoborskom kraju na pokladni se utorak priređuje svečani ručak, najčešće purica s mlincima, te se obilno zalije vinom. Kao desert služe se, dakako, krafne, ili kako vele – “krafli”.

Godine 1904. fašnik je dobio svoje službeno glasilo – list “Sraku”.

 “Sraka” je izašla pod motom “Sraka ima dugi rep i pisano perje”, te je na svoje četiri stranice donijela satirični prikaz tog vremena. Samoborski fašnički tisak – a “Sraka” izlazi i danas, svake veljače – pravi je barometar društvenih zbivanja i pokazatelj političkih prilika svog vremena. Od doba Austrougarske monarhije, preko jugoslavenskih država, do suvremene Hrvatske, “Sraka” je bilježila vrijeme i običaje, podrugujući se autoritetima svojim humorom i ironijom. “Sraka” se nikad nije zasnivala samo na lokalnim događajima i ljudima, iako je bila i ostala – simbol Samobora i njegova fašnika.

Centralna fašnička pozornica

Samoborska fašnička pozornica postavljena na glavnom gradskom trgu i ove godine nudi pregršt programa, zabave, izbora najboljih maski i koncerata. Ovom pozornicom svake godine prodefiliraju maskirane dječje skupine samoborskih vrtića,  osnovnih i srednjih škola, povorke mjesnih odbora te vanjske grupe iz različitih dijelova Hrvatske.

Pozornica na Trgu Matice hrvatske

Program uličnih zabavljača osmišljen pod nazivom SRAKAfest, koji se odvija na Trgu Matice hrvatske, dodatno oživi Dječji fašnik. Djeca i roditelji prolaskom kroz Trg prema lunaparku za djecu nailaze na još zanimljivih sadržaja kao što su 30- minutne predstave uličnih zabavljača. Između predstava Sraka poziva djecu da se popnu na pozornicu i predstave svoju masku. Svako dijete nagrađeno je grickalicama.

samoborski fašnik5

 Ove godine Samoborski fašnik traje od 1.veljače do 14 veljače,svakako posjetite Samobor i uživajte u izobilju hrane i poslastica uz krafne i nezaobilazne samoborske kremšnite.

 

 

Adult Plush Brown Bear Costume, size XL

Adult Plush Brown Bear Costume, size XL

One-piece Adults Hooded Overall – available in sizes M – XXL

Cijena: £43.95

Preračunajte cijene s našim konverterom valuta (u sidebaru)

Saznajte više kako kupovati na AMAZONU