Savršen brak

Brak

 

Kako izgleda savršen brak? Šta je potrebno uraditi da sacuvamo savršen brak?

1. Vodite računa o izgleduParovi često misle da kada su u braku mogu opustiti i više ne moraju razmišljati kako izgledaju. Nažalost zanemarivanje fizičkog izgleda a prvenstveno višak kilograma, može dovesti do seksualnih i zdravstvenih problema. Također, nekada su zajednički obroci obilniji i sadrže više kalorija nego što kada biste jeli sami. Savjet: Potrudite napraviti plan zdrave prehrane i napravite kompromis oko izbora namirnica. Eventualno se možete dogovoriti sa svojim partnerom da recimo tri puta tjedno može birati što želi jesti a da preostala četiri dana Vi odlučujete.

2. Napravite financijski plan – Novac je najčešći razlog za svađe u braku. Novac je često glavni razlog rasprava kod parova. Nekada odnosi čak znaju da zahladne zbog financija a zanimljivo je da i manjak i “višak” novca može biti razlog za svađu. Stoga bi najbolje bilo ove vrste nesuglasica riješiti što prije. Savjet: Dobro bi bilo da napravite mjesečni kućni proračun i dogovorite se tko je zadužen za plaćanje računa, koliko je potrebno odvojiti novca za hranu i svakodnevne potrebe a koliko ostaje za planirane i neplanirane kupnje.

3. Utvrdite vlastita obiteljska pravila – Mladi bračni parovi prvih nekoliko godina pokušavaju shvatiti kako bi njihova obitelj trebao funkcionirati. Obično nisu svjesni činjenice da samim ulaskom u brak oni već donose sa sobom iskustva iz vlastitih obitelji – bez obzira da li im se to sviđa ili ne. Savjet: U braku dolazi do utjecaja često različitog odgoja dvije obitelji. U početku braka neminovan je utjecaj obitelji oba partnera ali vremenom Vi pravite vlastiti koncept obitelji utvrđujete vlastita obiteljska pravila i samo od Vas i Vašeg partnera ovisi kako želite vaspitate djecu i kako biste voljeli da funkcionira vaš brak i obitelj.

4. Neka vam seks bude prioritet ali ne obveza – Nekada zbog mnogo obveza na poslu oko djece , kućnih poslova , parovi zapostavljaju seksualni život. U nekim slučajevima čak nakon rođenja djeteta kod supružnika opada želja za seksom. Savjet: Seks bi trebao vam bude prioritet , ali ne bi ga trebalo poistovjećivati s obvezama. Također, bez obzira koliko ga često prakticirate važno je da oba partnera budu sretna i zadovoljna.

5. Budite fleksibilni – Brak često znači prilagođavanje jedno drugom, djeci, okolnostima. Prihvatite činjenicu da vrlo često nešto neće biti baš onako kao što ste mislili ili da ne može baš uvijek sve bude po vašem. Savjet: Naučite biti fleksibilni. S vremena na vrijeme se dogovorite oko raspodjele poslova u kući koji se ne moraju dijeliti na muške i ženske. Također, nemojte po svaku cijenu da inzistirate na nečemu, naročito ako znate da bi to moglo izazvati neodobravanje u obitelji. Potrudite se pronaći kompromisno rješenje koje će za sve biti prihvatljivo.

6. Budite aktivni – Pronađite vremena za sport i razonodu. Vjerojatno vam je stalan izgovor sa smanjenu fizičku aktivnost to što nemate vremena, osobito od kada imate djecu. Smanjena fizička aktivnost često dovodi do neraspoloženja, depresije, zdravstvenih problema. Savjet: Pokušajte pronaći način da se aktivirati svi obiteljsko, recimo zajedničkim šetnjama, odlascima na kupanje. Možete se odlučiti i za neke sportove koji podrazumijevaju samo vas dvoje, recimo poput tenisa, badmintona.

7. Družite se s prijateljima – Neke obitelji nisu baš druželjubive i radije vole provoditi vrijeme u obiteljskom okruženju dok druge vole društvo i druženje. Ponekad vam se čak čini da nemate vremena za sebe a kamoli za druge. Idealno bi bilo naći pravu mjeru ne zanemarivati na prvom mjestu obitelj ali ni prijatellji. Savjet: Ukoliko nemate mnogo slobodnog vremena za druženje s prijateljima barem se dogovorite da rođendane, godišnjice, blagdane provodite zajedno. Također, nemojte zaboraviti da ponekad partner želi se vidi nasamo sa svojim drugovima a i Vi bi ponekad da same budete sa svojim drugaricama. Što je potpuno u redu !

8. Prisjetite se kako ste funkcionirali dok ste se zabavljali – Nekada ste uživali u svakom trenutku provedenom zajedno a sad vam se čini da jedino o čemu razgovarate su problemi i svakodnevne brige. To je potpuno normalna pojava, jer sada imate mnogo više obveza, odgovornosti. Savjet: S vremena na vrijeme dajte sebi oduška i pogledajte neki film zagrljeni, šetajte držeći se za ruke ili dogovorite provesti neko vrijeme sami kako bi se podsjetili što je ono što najviše volite jedno kod drugog.

Izvor:bebac.com