Saznajte gdje su najluđi karnevalski provodi

Karneval

Najluđe karnevalske provode potražite na Kvarneru,ali dobar provod svakako je i u okolici Zagreba te u Dalmaciji.U Rijeci je tradicionalno međunarodna povorka u nedjelju, 10. veljače Riječkim će ulicama od podneva prodefilirati najpoznatija i najšarenija povorka u Hrvatskoj – Međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala. Trideseti put zaredom,na Riječki će Korzo doći maskirane skupine iz mnogo gradova i zemalja. Uz više od 100 karnevalskih skupina očekuje se i oko 100 tisuća posjetitelja jedne od najluđih maskiranih zabava u Europi.

Najluđe fašničke zabave
Dječja karnevalska povorka na kojoj će brojni likovi iz bajki i najljepša stvorenja iz mašte,održat će se dan ranije u 13 sati. Maškarana događanja, tijekom kojih je održan i snowboard session te tradicionalni reli pod maskama ‘Pariz – Bakar’, završit će paljenjem Pusta na Adamićevom gatu i akvatoriju riječke luke 10. veljače u 20 sati.
Predstojeći vikend karnevalnske će fešte kulminirati u Opatiji gdje se tijekom veljače svi hoteli, restorani, šatori i gradske ulice u potpunosti podređuju maškarama i postaju pozornica brojnih događanja i krabuljnih plesova.
U Lovranu se također održava velika karnevalska smotra. Zanimljivo je da Lovranski karneval ima tradiciju od 20-ih godina prošlog stoljeća, a početak se povezuje uz Lovranski maškarani klub Tornjera.
Kvarner je poznat i po maškarama na Cresu, Krku, Pagu i u Crikvenici, gdje će se također nakon niza povorki i maskiranih događanja na pokladni utorak, 12. veljače spaliti Pust koji simbolizira sve zlo nakupljeno od prošlog karnevala.

Original
Maskirani Makarska, Split i Dubrovnik
Makarske dječje ‘Maškare’ na središnjem će se Kačićevom trgu održati u subotu, 9. veljače, s početkom u 10.30 sati. Rivu i trg preplaviti će maskirani dječji osmijesi, jer su lokalni vrtići i škole ozbiljno pripremali kreativne maske i kostime za taj dan. Na pokladni utorak, tri dana kasnije, održat će se Veliki zimski karneval, a maskirana povorka prošetat će se do zgrade Grada gdje će se održati pojedinačno predstavljanje grupa, čitanje testamenta i paljenje Krnje.
I Splitskim ulicama, maškare će se prošetati na pokladni utorak a sve počinje na Pjaci ‘Tratamenatom o maškar’ koji bi trebao dočarati kako su se nekada obilježavali splitski ‘krnjevali’. Maskirana povorka kretat će se od Hrvatskog narodnog kazališta, preko Marmontove do Rive gdje će se na središnjoj pozornici predstaviti i nagraditi najbolje i najmaštovitije maske. Za zabavu će biti zaduženi Gustafi, Disco Inferno Magic 70 i Muddy Boots.

13599833141359276239fotoSM247
U Dubrovniku će subotnji karnevalski dan 9. veljače započeti u 10 ujutro na Stradunu gdje će se uz pratnju Gradske glazbe predstaviti 18 posada Karnevalske regate iz Dubrovnika, Kotora, Splita, Rijeke i Sarajeva. Karnevalska regata započinje u 11 sati ispred gradskih zidina, dok će na Stradunu nastupiti akrobati Albanskog nacionalnog cirkusa i mladi dubrovački plesači.
Vrhunac partija na otvorenom upotpunit će nastup dubrovačkih DJ-eva uz karnevalske ritmove te izbor miss Karnevala, kraljice Sarajeva (ovogodišnjeg karnevalskog grada prijatelja) i kraljice Dubrovnika.
U subotu navečer je planiran Kapetanski bal pod maskama na brodu ‘Seastar’, a program Dubrovnik karneval festa u nedjelju, 10. veljače, završava Gastro koktelom i pozdravnom paradom Albanskog nacionalnog cirkusa na Stradunu u 11 sati.
Ništa manje popularni nisu ni Samoborski i Turopoljski fašnik
Samobor,

0138 DUBROVACKI KARNEVO 2008. 3
Program  fašnika odvijat će se iduća dva vikenda u Samoboru i na pokladni utorak na čak pet lokacija u gradu. Na velikoj pozornici cijelog će dana uz maske nastupati i brojni zabavljači i plesači, a svake večeri birat će se i nagrađivati najbolje pojedinačne i grupne maske. Samoborski mjesni odbori, osim nastupa podmaskama, predstavit će se i u svojim taborima u Livadićevoj ulici, gdje se natječu u ponudi domaćih specijaliteta i zabave, uz nastup KUD-ova na tzv. Etnocestu.
Već tradicionalni Dječji fašnik održat će se obje nedjelje. Uz maskirane povorke više od dvije tisuće djece domaćih i gostujućih skupina na velikoj pozornici na glavnom trgu nastupit će i brojni dječji zabavljači, zborovi i plesači. Bit će organiziran i tradicionalni ‘Srakotrk’, svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske ali i fašničke radionice.