Sladoled: zdrav ili nezdrav?

Sladoled

Skoro svi volimo sladoled, a mnogo je toga nezano nam o toj omiljenoj slastici. Proizvođači u našim pravilnicima su dužni navesti sadržaj ugljikohidrata, tako da možemo samo pretpostaviti kolika je količina šećera s obzirom na to da ugljikohidrata ima i preko 25 grama u 100 grama sladoleda.

Sadržaj masti jeste izražen u gramima, ali nažalost nema podatka o zasićenim masnim kiselinama.Za razliku od potrošača u Hrvatskoj, potrošač u zemljama EU dobiva informacije o nutritivnim vrijednostima koje su detaljnije i sa više korisnih podataka.

Posebno treba biti pažljiv prilikom kupnje sladoleda u slastičarnicama i uličnim hladnjacima. Često smo svjedoci da oni koji nas uslužuju, hvataljke za kugle sladoleda prije svakog uzimanja kugle i stavljanja u kornet, ubace u veliku posudu s vodom kako bi se skinuo višak od prethodnog uzimanja, a pitanje je koliko često tijekom dana i da li uopće promjene vodu , operu posudu i napune je čistom vodom. Takve posude predstavljaju opasnost po zdravlje.

Djeci posebno treba naglasiti da nikako prljavim rukama ne drže sladoled, bez maramice ili salvete.

Važno je da obratimo pažnju da li na deklaraciji piše sladoled od vanilije, ili sladoled s aromom vanilije. Cijena sirovine vanilije viša je od sintetičke arome vanilije pa tako proizvođači štede na račun kvalitete. Također, natpis “kremast sladoled” znači da je pun zraka, što također nije odlika kvalitete.

Veterinarska inspekcija nadležna je za kontrolu sigurnosti i kvalitete sladoleda u svim fazama proizvodnje i prometa. Neophodno je provoditi stalni nadzor iu objektima koji proizvode i skladište ovu poslasticu. Veterinarska inspekcija treba, putem uzorkovanja, vrši kontrolu, tijekom cijele godine, au toku ljetne sezone, od svibnja do rujna kontrole moraju biti pojačane.

Aktivan nadzor treba vršiti kod svih proizvođača, kako u industrijskim objektima, tako iu slastičarnicama – zanatskim radnjama, ali iu svim maloprodajnim objektima, sa akcentom na hladnjake koji se nalaze na javnim površinama.U slučaju da se u prometu pronađe zdravstvena neispravnost, naređuje se povlačenje iz prometa i njeno uništavanje.U slučaju da je poduzetnik neispravnu namirnicu stavio u promet, podnosi se zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a ukoliko se radi o poduzeću, podiže se prijava za privredni prijestup.