Spavanje i boje

Boje

Ako ste ikada pomislili da boja zidova vaše sobe, posteljine ili spavaćice nema veze sa vašim snom varate se, jer boje itekako utiču na vaš san.

Svi znate da boje utiču na naše raspoloženje, pa tako i na naš san. U nastavku članka možete pročitati kako koja boja utiče na vaš san.

Ljubičasta boja previše stimulira rad mozga i zbog nje ćete teže utonuti u san.

Smeđa, siva, zlatna i crvena boja donose oko 6 sati sna, ali parovi koji spavaju u sobama okruženim crvenom bojom manje se seksaju.

Plava, žuta i zelena boja su vesele boje i najviše sna doprinose, pa tak se odlučite da ove boje preovladavaju u vašoj spavaćoj sobi.

Iako snovi deluju apsurdno i nerealistično u mnogim situacijama, Frojd je smatrao da oni imaju svoje posebno značenje. Zato ih je nazivao carskim putem u nesvesno. Nesvesno je onaj deo čovekove psihe koji nije pod njegovom kontrolom, za razliku od svesnog. Nesvesno ima svoju logiku i u njemu se, po Frojdu, često odigravaju naši dublji, potisnuti mentalni sadržaji. Drugim rečima, snovi su često odraz naših skrivenih želja. Te želje mi skrivamo od svoje svesne strane psihe, ne priznajemo ih sebi. Ali se oni potkradaju u snu i pojavljuju se prerušeni u simbole, koje mi posle moramo da otkrijemo ako želimo da znamo šta nam je san poručio.