Spavanje u pogrjesno vrjeme

Snovi

Priroda svojim ritmom ne zahtijeva spavanje cijele noći, već zahvaća samo njen jedan dio. Ali sa pojavom električne energije, navikli smo se da do sitnih sati zurimo u ekrane ili radeći nesto po kuci, sto je dovelo do debalansa redovitog ritma spavanja. Kakve su posljedice?

Snovi – Stanovnistvo u gradovima, koje u pravilu prekasno polazi na spavanje, boluje od mnogih oboljenja koja nemaju stanovnici sela koji rano ustaju. Na popisu su na prvom mjestu nervna oboljenja i psihicki poremecaji. Slijede nesrece na radu i nezgode u prometu, cir, razdrazljivost, ceste glavobolje. Nadasave, oni koji kasno lezu i spavaju do podneva, uskracuju organizmu blagodeti sunceve svjetlosti koja je potrebna da bi tijelo bilo zdravo.
Znanstvenici su utvrdili da je idealno vrijeme za spavanje od sumraka do ponoci. Ali kako nas drustveni ovisi bas od tog vremena, rijetko ko legne u osam navečer u krevet.

Spavanje je najljekovitije za organizam u sumrak u proljeće jesen, i tada je zdravim ljudima sasvim dovoljno pet sati sna, poslije čega su sasvim orni za bilo kakav napor. Sad, iako to odbijamo primijenimo (koja je jos zena uspjela pozavršavam sve kucne poslove pored onoga na radnom mjestu do sumraka) mnoga istraživanja pokazala su da da samo ranim spavanjem mozemo potpuno oporaviti nervnu iscrpljenost i umor.

Najbolje vrijeme za spavanje je u 18:45, i dovoljno je ostati u krevetu do 23:20 sati. Ukoliko na spavanje odete poslije 21.00, bicete obeznanjeni barem sedam-osam sati, a bicete umorniji. Spavanje poslije 23 sata ne moze da oporavi organizam i bicete neprestano umorni. Tesko je ovo primijeniti i ritam zivota prilagoditi ovakvom režimu spavanja, ali činjenica je da oni koji ranije legnu i odrzavaju taj ritam, daleko bolje podnose tegobe i zdraviji su od nocnih ptica.

San moze prouzrokovati neugodnosti i cak postati stetan, ukoliko pokusavamo da produzimo vrijeme provedeno u krevetu.

 Snovi  Zato ne pokusavajte da se tjerate da, ukoliko ste se probudili, “jos malo” odremaju ujutro, jer to je gore nego da vucete dzakove s cementom – uostalom, zar se niste probudili poslije 10 sati sna bolni i nervozni, a smatrate da je to vrijeme moglo pomoći da se osvezite?
Zbog sna u pogresno vrijeme najvise trpe zivci. Ostecuju se organi sluha, vida, okusa, reakcija je sporija a da ne govorimo o moci rasudjivanja.

Snovi  Za dobar san i hrana je bitna – umjerena količina hrane koja ne opterecuje zeludac. Nastojte se ogradite od buke, svjetla i vibracija, a nije laza da je najbolje ako vam je glava okrenuta sjeveru a noge ka jugu. Ukoliko se budite umorni, imate nemiran san, preznojavate se, u snu škrguću zubima ili nesvjesno bezite na drugi kraj kreveta, mozda je vrijeme da promijenite položaj lezaja.
Snovi  Ležaj mora biti udoban, neophodno je izbjegavati metalne konstrukcije kreveta vec izabrati drvo, a posteljina bi trebao biti od prirodnih materijala. Nasi “stari” spavali su na slamaricama, a slama je izvrstan neutralizator zračenja podzemnih voda ili djelovanja Hartmanovog cvora. U danasnje moderno vrijeme svako od nas moze da nabavi prostirku napravljenu od slame, koju cesto mozemo vidjeti na plazama gdje služe kao tanki lezajevi za suncanje. Ukoliko sumnjate da imate lose mjesto spavanja, da ste izloženi utjecaju podzemnih voda, valjalo bi da ispod kreveta stavite jedan takav slamnati ležaj.