Šta trebate znati o parfemima?

Ponekad je potraga za pravim parfemom podjednako teška i obeshrabrujuća kao potraga za frajerom koji ispunjava baš sve vaše kriterije. I taman kada pomislite da ste pronašle pravi (miris), shvaćate da to nije dovoljno i da je potrebno još mudrosti kako biste s njim postigle željeni efekt. Kako za razliku od većine beauty proizvoda parfemi nemaju uputu na poleđini, mi smo, s namjerom da ovog ljeta budemo apsolutno neodoljive, istražili čudesni svijet mirisa. Konzultirali smo poznate parfemske stručnjake, koji su nam otkrili kako magično djelovanje mirisnih kapljica učinimo još magičnijim i zavodljivijim. Da li ste spremni saznati sve što ste ikada željeli znati o parfemima?!

Kako mirisni trag parfema traje duže?

“Obavijte kožu od glave do pete mirisom. Ne, ne predlažemo da na sebe sruči pola bočice parfema, već da se prije prskanja istuširate gelom a zatim namažete kožu losionom s istim mirisom. “, Predlaže Karin Kouri iz sektora za parfeme kuće Estee Lauder. Evo eksperimenta koji dokazuje djelotvornost ove tehnike: jednu ruku istuširajte i namažite proizvodima iz prateće kolekcije prije parfemisanja, a drugu samo isprskajte parfemom. Nakon nekog vremena uočićete drastičnu razliku u intenzitetu mirisnog traga.

Je li bolje prskati parfem na golu kožu ili preko odjeće? Ili oboje?

“Najbolje je da parfem nanesete direktno na kožu”, kaže Kristofer Šeldrejk, glavni parfimer kuće Chanel. On objašnjava da se pri dodiru kože s parfemom razvija neka vrsta kemije koja svakom mirisu daje vaš osobni pečat. Ključ je u toplini tijela koja pojačava ovo djelovanje, a koja je isključena kada parfem isprskate na odjeću.

Zašto isti parfem miriše potpuno drugačije na meni i mojoj prijateljici?

Razlika u prirodnom mirisu kože utječe na to da jedna ista mirisna kombinacija na različitim osobama ima potpuno drugačiji mirisni trag. Osim toga neke svakodnevne životne navike kao što je režim prehrane također utječu na to kako će se na vašoj koži razvijati neki miris. Dakle, nikada ne kupujte parfem samo zato što vam ga je preporučila najbolja prijateljica ili zato što vam se dopao na njoj. Prije nego što u parfumeriji provučete karticu, prvo provjerite kako vaša koža reagira na njega, predlaže Kouri.

Kakve parfeme muškarci vole? A koje ne podnose?

Muškarci uglavnom reagiraju na parfeme kao na situacije na koje ih oni asociraju. Ukoliko neki miris u njemu budi ugodne uspomene (primjerice cvjetno-voćna mirisna kombinacija koja ga podsjeća na romantične trenutke s ljetovanja), poludjet za vama svaki put kada ga osjeti na vama, objašnjava Alan Hirsch, direktor centra za istraživanje mirisa i okusa u Chicagu . Isto tako mirisne note koje u mozgu vašeg muškarca bude neke ne baš seksi uspomene (recimo retro parfem sličan onome koji je koristila njegova baka), sigurno ga neće privući i zavesti. Zato učinite sljedeće: nabavite testere nekoliko potpuno različitih mirisa i provjerite kako na koji od njih reagira vaš dragi.

Da li su dozvoljene kombinacije proizvoda (mlijeko za tijelo, losion, šampon, parfem) različitih mirisnih nota?

Da. Ali imajte na umu da će u ovakvoj mirisnoj mješavini nadvladati miris parfema, dok će miris losiona i šampona ostati u sjeni, objašnjava parfimer Lev Glazman.

Koji je najbolji način da probam parfem?

Odaberite doba dana kada je u parfumerijama nema gužve (oko podneva, na primjer) jer ćete tada moći bolje usredotočiti i koncentrirati na mirise koje probate, nego kada ste okruženi drugim osobama koje vam odvlače pažnju, objašnjava Glazman i predlaže da nakon probe zatražite od prodavatelja pile onih mirisa koji su vam se najviše dopali i nanesete ih na kožu odmah nakon tuširanja.

Koje su ključne točke na tijelu za nanošenje parfema?

Uobičajenim mjestima na tijelu na koja treba isprskati parfem, a koja ste sigurno vec naučili, parfemski stručnjaci dodaju još jednu – potiljak odnosno stražnju stranu vrata. Ova točka je vrlo senzualna i svaki put prilikom pokreta glave emitirat intenzivan mirisni trag, objašnjava Glazman.

Da li postoji vrsta parfema za osobe koje su podložne alergijama?

“To ovisi o stupnju osjetljivosti svake osobe”, objašnjava dr. Hirš i dodaje da su alergije na parfeme rijetka pojava, ali da postoje osobe, poput astmatičara, koje ne reagiraju najbolje na neke parfemske mješavine. Kako znati da li vam neki parfem ne prija? Ako od njegovog mirisa imate glavobolju ili iritaciju kože, definitivno bi trebao zamijeniti nekom blažom varijantom, ili esencijalnim uljem koje ima samo jedan miris. Ili, umjesto parfema koristiti prateće proizvode. Oni će postići isti miris, ali sadrže manji postotak parfema, i njihovo djelovanje na kožu je znatno slabije.

Da li je moguće da postanem imuna na parfem koji koristim već duže vremena i da više ne osjećam njegov miris?

“Da. Vremenom možete postati imuni na miris koji dugo koristiti “, kaže dr. Hirš. U pitanju je fenomen da kada je nos konstantno izložen nekoj aromi, pa vremenom polako gubi sposobnost da je registrira. Želite izbjeći ovu situaciju? Imate dvije opcije – prestanite se “kupate” u parfemu ma koliko da ga obožavate i da vam prija, ili ga s vremena na vrijeme zamijenite nekim drugim mirisnim notama.

Kako dnevni parfem promijenim u večernji?

“Poželjno je da prije nanošenja parfema za večer potpuno izbrisati mirisni trag koji ste nosili cijelog dana, a najbolji je način da to učinite tuširanjem”, kaže njujorški stručnjak za parfeme Endru Gec. Ali, kako vam se vjerojatno nebrojeno puta događa da pravo iz ureda odjurite na parti i niste u prilici da se u međuvremenu bacite pod tuš, probajte sljedeću strategiju: birajte parfeme koji imaju neke zajedničke mirisne note i slično mirišu, ali da ipak onaj na koji ćete mirisati tokom dana bude svjež i lagan, dok je za večer pun pogodak raskošna i senzualna mirisna kombinacija. Stručnjaci predlažu citruse za dnevne, a mošus ili sandalovinu za večernje avanture.

Da li parfem može izvetri?Ponekad mi se čini da iako ga ne nanosim često, tekućine u bočici je sve manje.

Uglavnom tri do šest mjeseci nakon otvaranja bočice, alkohol i aldehidi, osnovni sastojci parfema, počinju isparavaju. To dovodi do promjene mirisa koji gubi prirodne komponente i sve više podsjeća na miris nekog kemijskog otopine, objašnjava dr. Hirš. Jedini način spasiti svoj parfem jeste da ga držite dalje od sunca, na suhom i hladnom mjestu. Ukoliko ga ne koristite svakodnevno, upakujte ga u plastičnu vrećicu i čuvajte u hladnjaku. Ovo će produžiti vijek njegovog mirisa za čak nekoliko mjeseci.

Ponekad pretjeram s parfemom i toga postanem svjesna tek kada mi ljudi oko mene skrenu pažnju da im je loše od jačine njegovog mirisa. Što u toj situaciji da radim?

Vrlo je teško ispraviti načinjenu grešku. Zamislite da prilikom kuhanja pretjerate sa nekim začinom. E, ovo je otprilike isti slučaj. Ali nije nerješiv. U točke koje ste zalili parfemom utrljajte neutralni losion za tijelo, ili ih jednostavno nasapunajte sapunom bez mirisa i isperite.