Što govore trudnički snovi?

Trudnice

Trudnice – Potpuno je normalna pojava da tijekom trudnoće imate vrlo živopisne i upečatljive snove a to je sve zbog toga što vaše tijelo ali i mozak prolaze kroz određene promjene. Snovi prvenstveno odražavaju vaše emotivno stanje pa je potpuno normalno da ih osjetite intenzivnije i jače nego što je to uobičajeno. Glavni “krivci” su hormoni zbog kojih duže traje REM faza u kojoj se sanja ali i zbog velikog opterećenja i strahova od poroda, bebe, roditeljstva …

 Trudnice – Obično buduće majke imaju slične teme snova. Najčešći su snovi o spolu bebe, porođaju, iznenadno pojavljivanje bebe, bježanje od nečega, padanje… Nemojte se iznenaditi ukoliko snovi nisu prijatni jer ste suočene s velikim stresom i anksioznošću a snovi su jedan od načina na koji se borite protiv briga i strahova. Također, moguće da će se nešto što vas uzbuđuje projektirati kroz vaše snove a to će biti sve intenzivnije što više budete saznavali o vašoj trudnoći io bebi koja raste u trbuhu .

Što govore trudnički snovi? Možda ćete osjetiti paniku tijekom sna u kojem ostavljate bebu bez nadzora, gubite je ili ne možete ispuniti neku njenu potrebu, ne znate da je presvučete, okupate,  ovakvi snovi su znak da se plašite da ćete moći se brinuti o bebi točnije bojati se da li ćete biti dobra majka. Snovi u kojima bježite, padate sa velike visine ili ste zarobljeni u prostoriji odražavaju strah zbog gubitka slobode. Česti su snovi koji reflektiraju brigu zbog izgleda nakon poroda, izgleda bebe, promjene u braku… Iako će vas vjerojatno donekle uznemirirti gledajte na njih kao na ispitivanje strahova kojima se možete suprotstaviti kada znate što vas možda u podsvijesti muči. Ružni snovi koji su u vezi s porodom česti su kod budućih majki i normalno je da osjećate brigu jer je porod potpuno nepoznata pojava za vas. Upozorenja iz snova ne treba doslovno shvaćati ali ako vam zadaju mnogo brige porazgovarajte sa svojim liječnikom koji će vas umiriti.

Savjeti za lijepe snove – potrudite se da se oslobodite svega što vam smeta u toku noći, isključite televizor, računalo, perilicu …Izbjegavajte piti vodu neposredno prije odlaska u krevet jer ćete češće ustajati ići do toaleta, samim tim ćete prekidati san, pa se može dogoditi da sanjate više od jednog sna tijekom noći. Pokušajte se potpuno opustite kada legnete u krevet, istežite se, radite vježbe disanja koje pomažu očistiti um od briga i strahova.