Što je zapravo stres?

stres

Stres je odgovor organizma na uzbuđujuću situaciju, bila ona pozitivna ili negativna. Biokemijski gledano, dolazi do pojačana izlučivanja hormona stresa adrenalina i kortizola, što pojačava rad srca, odvodi krv iz kože i središnjih organa prema periferiji, a pojačava cirkulaciju u mozgu i mišićima.

Ritam se disanja ubrzava i povećava se znojenje. Dramatično raste razina šećera u krvi, a slabi cirkulacija i izlučivanje enzima probave u probavnom traktu.U drugoj fazi dolazi do izlučivanja kortizola, koji djeluje na razgradnju proteina i njihovu pretvorbu, što osigurava stvaranje energije i nakon potrošnje glukoze.
Možete li sada otprilike stvoriti sliku što se događa u organizmu osoba koje su svakodnevno izložene stresu?

PREHRANA POD STRESOM

Kad ste napeti, ne opterećujte svoje tijelo teškom hranom, smanjite stres za svoj želudac: uzimajte Iako probavljivu hranu -žitarice, krekere i tjesteninu (složene ugljikohidrate). Ni mlijeko i mliječni proizvodi neće opteretiti probavni, sustav, a u voću možete uživati koliko god hoćete. Smirite se uz toplu pileću juhu, zobenu kašu ili biljni čaj. Važno je obrocima posvetiti dovoljno pozornosti i jesti u opuštenoj atmosferi, a ne nešto ubaciti u usta s nogu, jer se tijekom stresa bitno smanjuje izlučivanje enzima probave.

IZBJEGAVATI

bijeli šećer, čokoladu, slatkiše
bijelo brašno i proizvode od bijelog brašna – kekse i kolače
hranu bogatu natrijem – slanu hranu, mesne prerađevine, tvrde sireve, slane grickalice i čipsove
konzerviranu hranu
prženu hranu
u stresnim situacijama najprije treba izbjegavati pušenje cigareta te konzumiranje alkohola i kofeina

POVEĆATI UNOS

Vitamina i minerala – antioksidativni vitamini bore se protiv slobodnih radikala koji se oslobađaju tijekom stresa. Uz to, za ublažavanje posljedica stresa važno je uzimati nutrijente koji pogodno djeluju na nadbubrežnu žlijezdu, a to su:

VITAMIN C – nadbubrežna žlijezda je pravi ovisnik o vitaminu C, koji se pojačano luči kad smo pod stresom.
BETA KAROTEN – prirodni je antioksidans (sadržan u tamnom, lisnatom i jarko obojenom voću i povrću).
VITAMINI B KOMPLEKSA – potrebni su za pravilan rad živčanog sustava; pri stresu je posebno opasan nedostatak vitamina B5, bez kojeg može atrofirati nadbubrežna žlijezda.
AMINOKISELINE – važne su jer se proteini pojačano troše tijekom stresa, a povišeni kortizol remeti i izgradnju proteina (uzimati mnogo vode ili soka).