Sokovi – Svježe cijeđeni sokovi – riznica vitamina

sokovi

Sokovi: Pravilna prehrana je pola zdravlja! Ove zime naoružajte se vitaminima iz prirodnih, svježe cijeđenjih sokova voća i povrća i izbjegnite zimske prehlade i viroze.

Svježe spravljeni sokovi od voća i povrća odličan su izvor vitamina i minerala, takvi sokovi aktiviraju enzime tijela koji produciraju energiju i neophodni su za apsorpciju i pretvaranje hrane u energiju za organizam. Osim minerala i vitamina, prirodni sokovi poboljšavaju probavu, odlični su za detoksikaciju i sprečavaju umor i malaksalost te blagotvorno djeluju na naš organizam. Hladnije doba godine donosi niz zdravih i hranjivih plodova koje  bi svakako  trebalo konzumirati, ali u današnje vrijeme trgovine su dobro opskrbljene svježim voćem i povrćem tijekom cijele godine, pa je štete ne iskoristiti darove koje nam priroda nesebično daje.

Sokovi: Neka istraživanja pokazuju da naše tijelo može apsorbirati više minerala i vitamina ako ćemo piti svježe sokove nego od povrća i voća koje jedemo u komadu. Ljudi se najčešće drže nekoliko vrsta omiljenog voća i povrća, i ne obraćaju pažnju na raznolikost proizvoda, ali miješanje određenih vrsta voća i povrća oslobađa određene enzime koje samo jedno voće ili povrće ne bi moglo.

Sokovi: Kako pripremiti sok?

Za pripremu zdravog, prirodno cijeđenog soka potreban nam je dobar sokovnik i nekoliko komada različitog svježeg voća i povrća. Pri kupnji sokovnika obratite pažnju na snagu uređaja, idealno bi bilo nabaviti sokovnik od najmanje 750W.

ufo4t9mxyqdlc5byvdqmojojynwrcd-org[1]

Voće i povrće treba oprati i odstraniti gnjile dijelove i tvrde koštice. Većinu voća i povrća ne trebate guliti ako ne želite. Kora naranče, limuna i grejpa treba se ukloniti jer sadrži kemikalije kojima je voće tretirano tijekom uzgoja, ali bijeli dio nemojte bacati jer je bogat vitaminom C i bioflavonoidima.

Koje voće i povrće je najbolje korisiti?

ANANAS – Pomaže slabu probavu, te otapa materije koje otežavaju probavu. Liječnici ga preporučuju pretilim osobama koje žele smršaviti.
BRESKVA – Od sveg voća najbolje održava urednu stolicu. Sok je odličan za njegu lica.

CIKLA – Riznica je raznovrsnih vitamina, minerala, vlakana i fitokemikalija. Niskokalorična je i  lako probavljiva. Odlična je za detoksikaciju jer potiče rad jetre

JABUKA – Dobro je sredstvo za obnovu živčanog sustava. Sok od jabuka koristi se kod loše probave.
KRUŠKA – Lijek je protiv upale zglobova.
KUPINA – Sok od kupina odlično je sredstvo za borbu protiv kašlja

LIMUN – Ubija bakcile. Preporučuje se onima koji imaju bolesno srce i jetru. Djelotvoran je kod pročišćavanja probavnog sustava. Otapa masne materije, pa mlađim ženama s masnom kožom popravlja ten, a kod starijih sprječava nastanak bora.
MRKVA – Neophodna je za zdrav vid, rast i razvoj. Učinkovita je i u poremećajima mokrenja. Sok od mrkve, pomiješan s narančinim sokom, ako se pije ujutro dobar je za kožu.
NARANČA – Olakšava probavu. Poboljšava krvnu sliku, a koristi se za njegu lica i kože.
ŠPINAT – Koristi se kod upale zglobova, reumatizma, bolova u trbuhu ili slabe jetre.

thumb_68f24369766dc19024768226b866f888[1]
Sokove možete začiniti medom, limunom ili cimetom. Po želji možete eksperimentirati i kombinirati različito voće i povrće. Budite kreativni i sami kreirajte svoje koktele pune vitamina.