Tai chi vježbe

Tai chi

Ako želite opustite tijelo ali i duh u ovim hladnim i strestnim zimskim danima jedno od rješenja koje se nudi i većini fitness centara jeste da vežabte Tai chi tehniku.

Ove vježbe blagotvorno utječu na zdravlje pa će redovito vježbanje prije svega poboljašti raspoloženje vježbača i protok untrašnje energije u tijelu. Također odgovorne su i za poboljšanje protoka tjelesnih tekućina i limfe i posebno se preporučuju osobama koje bi trebalo da ojačaju zgob, tetive i mišiće. U susitna ove vježbe nisu teške za izvođenje a mnogo će vam pomoći.

Često ih nazivaju i meditacijom u pokretu jer se smatra da tai chi poboljšava kvalitetu života osoba sa srčanom insuficijencijom. Bez velikih fizičkih napora tai chi vježbe ojačaće obrambene snage vašeg organizma ali će ujedno prevenitvno djelovati da ne dođe da obolenja. Ukliko se već javilo neko oboljenje, instrukotri ali i brojni istraživači tvrde da će tai chi vježbe zaustaviti pogoršanje zdravlja a možda i izliječiti određene bolesti.

Drevni kineski način vježbanja tai chi ukazuje na to da je ova sportksa aktivnostima jednostavan splet sporih pokreta. Ono si nježni, ali zahtijevaju punu koncentraciju i djeluju na svim razinama odnosno djeluju na nivu tijela, na razini energije i na razini svijesti.

1. Fiziološko djelovanje Tai chi vježbi odnosni se na sve organe i sustave organa u ljudskom organizmu

2. Energetsko djelovanje ovih vježbi odnosno se na uspostavljanje sklada, na postizanje ravnoteže protoka životne energije

3. Meditativno djelovanje pomaže vježbačima da jasnije sagledaju vlastitiu prirod i život kroz meditaciju u pokretu

Efekti koje ima vježbanje Tai chi-a

1. Ove vježbe reguliraju krvni tlak

2. Vježbanjem tai čija povećava se resporatorni-vitalni kapacitet, što je najvažnije bez kardiovaskularnog stresa

3. ove vježbe povećavaju kapacitet vježbanja

4. utječu na porats snage mobilnosti i izdržljivosti

5. oslobađaju od stresa i djeluju sedativno na čitav živčani sustav

6. jačaju funkciju mozga

7. otklanjaju nesanicu i poboljšavaju san, pružajući dublju relaksaciju

8. Poboljšavaju telenso držanje i jačaju kralježnicu, otklanjajući postojeće probleme s leđima

9. Smanjuju uzmirenost otklanjajući negativne emocije

10. Smanjuju stres

11. Odlične su kod oboljenja koronarnih arterija

Pored dobrog učinka na zdravlje ove vježbe se koriste i kao borilačka vještina, odnosno kao obilku samoobrane. Oprema u kojoj se vježba jeste komotna i udobna odjeća i bitno je da imate obući s ravnim đonom. Dakle, za vježbanje tai chi-a poslužit vam najobičnija trenerka i tenisice.