Taj Mahal: Spomenik vječnoj ljubavi

Kada dođete u Agru tisuću rikšavala čeka samo na vas s tisuću i jednim prijedlogom. Agra, prenapučen gradić, leglo je prljavštine i smoga. Ako ostanete tamo duže od dva dana, sigurno ćete početi iskašljavati ono crno što iskašljavate u svim većim indijskim gradovima. A onda u sred tog kaosa stoji Taj, kao dragulj na smetlištu. Ne znam da li više oduševljava svojom veličinom, izgledom ili pričom. Vraća vas u prošlost, u neki potpuno drugi svijet i na trenutak možete potpuno zaboraviti da ste zapravo u Agri.

Taj Mahal

Priča o Taj Mahalu jedna je od onih koje uvijek počinju brojkama: 20 godina, 20000 radnika, 200000 kapi znoja i to sve zbog ljubavi prema jednoj ženi.

Negdje sredinom 17.st., tada još mladi princ Khurram zaljubio se u predivnu djevojku Arjumand Bano Begum. Ljubav prema njoj rasla je iz dana u dan i Khurran, iako u braku s već dvije žene, odlučio je oženiti Arjumand. Od toga dana njegova najmlađa žena, koja je imala svega 14.godina, nosi ime Mumtaz Mahal,“Dragulj palače”. U kronikama mladog kralja opisana je kao vjerna žena i dobra majka. Umrla je rađajući mu 14. dijete u 38.godini života. Ako ovdje primijenimo malo matematike, možemo zaključiti da je Mumtaz u trudnoći provela punih 10 godina svog života, a bila je trudna u prosjeku svakih godinu i pol. Shah Jahan ostatak života proveo je u bitkama i dočekao lijepu starost. Umro je u 74.godini života i to na način da se sudbina poigrala s njim – Aurangzeb, šesto dijete Shah Jahana i Mumtaz, proglasio je svog oca nesposobnim za vladavinu i zatvorio ga u palaču. Da li je to bio razlog ili Aurangzebova osveta zbog ranog gubitka majke, ostat će tajna. Osam godina zarobljeništva u tvrđavi rezultiralo je Shah Jahanovim pogoršanim zdravstvenim stanjem, povremenim ludilom i na kraju smrću. Njegovo tijelo prevezeno je čamcem u lijesu od sandalovine do Taj Mahala gdje je položeno zajedno s Mumtaz.

 

Taj Mahal – dragulj islamske umjetnosti na obali rijeke Yamune, remek-djelo i vrhunsko ostvarenje moghulske arhitekture. Taj je zapravo bio ideja Shah Jahanove žene Mumtaz. Da ga ona nije zamolila da joj sagradi grobincu neviđene ljepote, da li bi njemu palo tako nešto na pamet?

Cijena gradnje ovog velebnog zdanja iznosila je oko 1012dolara. Za one kojima ne ide matematika – govorimo o bilijunima dolara! Bijeli mramor stizao je iz Rajasthana, jaspis iz Punjaba, kristali iz Kine, tirkiz iz Tibeta, safiri sa Sri Lanke, a lapis lazuli iz Afganistana. Zlatni vrh kupole i drago kamenje kojima su bili optočeni zidovi mauzoleja ukrali su, naravno, Britanci.  Vrtovi i parkovi uz rijeku, džamija, grobnica, smještaj za posjetitelje i veliki bazari. I sve to popraćeno  Shah Jahanovom opsesijom za simetrijom i zrcaljenjem u vodi.

Taj Mahal je jedan od najboljih primjera opsjednutosti simetrijom: vrt podijeljen kanalima na četiri dijela (char bhag), a u svakim od njih 4×4 cvjetnjaka. Četiri minareta, svaki visok 40 metara. Osnovni oblik u dizajniranju Taja bio je kvadrat (pravilni četverokut). Prema nekim istraživanjima ljudski mozak voli simetrične stvari. Vjerojatno je i to jedan od razloga zašto svaki puta duboko uzdahnemo kada vidimo ovu nevjerojatnu građevinu. Broj četiri je u Islamu sveti broj: četiri sveta mjeseca, četiri svete knjige, četiri arkanđela, četiri kalifa. I cijela Indija je oduvijek gajila ljubav prema broju četiri: četiri cilja ljudskog života, četiri stupnja života, četiri kaste, četiri plemenite istine, 2×4 plemeniti put…

Dvije su stvari koje ovoj veličanstvenoj građevini narušavaju simetriju:Grob od Mumtaz postavljen je u sredinu mauzoleja. Kada je Shah Jahan dočekao svoju smrt, nije bilo vremena za razmišljanje o simetriji i njegov grob je postavljen odmah uz njen, što narušava unutrašnju simetriju mauzoleja. Druga stvar koji vjerojatno nitko ni ne primjećuje je ta da su prednji minareti malo ukošeni prema vanjskoj strani: razlog tomu nije nepažnja graditelja nego zaštita mauzoleja u slučaju da minareti odluče pasti bilo zbog ljudske gluposti, bilo zbog prirodne katastrofe ili pak zuba vremena.

Cijeli kompleks izgrađen je od bijelog mramora i crvenog pješčenjaka. Indijskepurane preporučuju gradnju brahmanskih građevina u bijelom kamenu, a gradnju kšatrijskih građevina u crvenom kamenu. Bijeli mramor i crveni pješčenjak kompleksa Taj Mahal izraz su moghulske vlasti i njihove identifikacije s najvišim staležom indijskog društva. Bijeli mramor ukrašen je islamskim motivima cvijeća i natpisima iz Kurana.Teme koje stihovi opisuju su: sunce, zora, jutro, čistoća vjere, vlast i pobjeda…
Legenda kaže kako je Shah Jahan nakon gradnje  Taja dao odsjeći ruke ili glave svim arhitektima i radnicima koji su sudjelovali u gradnji kako ne bi ponovno mogli sagraditi nešto veličanstveno nalik Taj Mahalu.

 

Praktične informacije:
Cijena za strance : 10 eur
Zabranjeno unositi oštre predmete i svu tekućinu osim vode
Zatvoreno za turiste petkom
Cijena službenog vodiča: oko 100 kn za 5-6 osoba

 

[AMAZONPRODUCT=1742202918]

 

Saznajte više kako kupovati na AMAZONU