Tajna vašega mirisa

 

Tajna vašega mirisa

 

Parfem je smjesa eteričnih ulja i isparljivih aromatskih komponenata, fiksativa i rastvarača,koja se upotrebljava na ljudskom tijelu ili predmetima u svrhu davanja prijatnog mirisa.

Izbor parfema je veoma subjektivan. Naša koža ima svoj miris i tzv. “kemiju”, koja utječe na miris koji nanosite na nju.

Jedan parfem može mirisati i osjetiti se drugačije ne samo na različitim ljudima, nego i na vašoj koži ovisno od ambijenta, vašeg raspoloženja, godišnjeg doba i još mnogo drugih stvari.

Danas, skoro da nema osobe koja ne “nosi” parfem, no važno je odabrati miris koji nije jak. Zato morate voditi računa o tome koju količinu parfema nanosite.
Parfemi, baš kao i stil odijevanja, odražavaju ličnost čovjeka. Potragu za pravim parfemom najbolje je početi testiranjem po parfumerijama.

 

Parfeme dijelimo na četiri glavne mirisne note – jake (opore) mirise, slatke, cvjetne, te osvježavajuće.

Jaki parfem – koriste ga osobe pune samopouzdanja. Osobe koje žele ostaviti dojam.

Slatki parfem – koriste ga osobe koje su uvijek prijateljski raspoložene.

Cvjetni parfem – koriste ga osobe koje imaju smisla za humor, vedre su naravi, te uvijek pozitivno gledaju na svijet.

Osvježavajući parfem – koriste osobe koje ostavljaju dojam “hladne” osobe. Ne žele ostaviti za sobom snažan dojam, vrlo su domišljate, te realno gledaju na svijet.

Kako se nanosi parfem?

Parfem se nanosi na suhu, čistu kožu, te na mjesta na kojima se osjeti puls, jer je na tim mjestima koža toplija, što pomaže mirisu da se otvori svom svojom punoćom.
Ta mjesta su: iza ušiju, pri dnu vrata, na unutrašnjost laktova i ispod koljena, na zglob iznad dlanova i ispod grudi. Takođe se parfem može prsnuti gore ispred sebe, i nakon toga ući u mirisni oblak. Miris se dugo drži na kosi, ali budite pažljivi jer je alkohol može presušiti. Nemojte mirisati odjeću, barem ne samo nju, jer se parfem najbolje “otvara” samo prilikom kemijske reakcije sa kožom.

Naši savjeti prilikom odabira i kupovine parfema

1. Prije nego što krenete u potragu za pravim parfemom, odlučite koje su vam vrste draže – cvjetne, orijentalne, teže ili svježe note.

2. Ograničite izbor na najviše tri vrste, jer ako pomirišete više parfema tokom kupovine nećete ih moći razlikovati.

3. Ako mislite da vam se parfem sviđa, nanesite ga direktno na kožu. Na taj način utvrdit ćete kako se slaže s vašim mirisom tijela, a to nećete postići nanesete li ga samo na komadić papira.

4. Potrebno je najmanje dva sata kako bi se parfem u potpunosti “razvio” na koži. Tek tada moći ćete utvrditi njegovu gornju notu, bazu i srce.

5. Uvijek nekoga možete pitati za savjet, ali kupovina parfema zavisi od ličnih sklonosti, pa biste trebali biti potpuno sigurni u svoj izbor.

Preopručamo Kelvin Klain toaletnu vodu u spreju,decentnog mirisa,preporučuje se ženama sa slobodnim i spotskim stilom odijevanja.