Temperatura novorodjenceta

Temperatura

Temperatura novorođenčeta

Jos od rođenja beba je pravi toplpmer. Dogadja se da je njena tjelesna temperatura tijekom prvih dana ispod 37 stupnjeva i da je nocu treba zagrijati. Ova hipotermija se primecuje kod nedozrelih beba i onih koje su rođene s malom tjelesnom težinom.
Bebina temperature se krece oko 37 stupnja, bilo jutro ili vece.

Znajte da je beba izuzetno osjetljiva na promjene. Ako je suvise pokrivena imace 37.3 ili 37.4 stupnja temperature, inače ako joj je hladno imace 36.5.

Znaci ako joj izmjerite temperature znacete da li je normalno i dobro pokrivene. Za bebu je vazna i sobna temperature koja treba iznositi 20-22 stupnja. Prilikom kupanja i presvlacenja, narocito ako ste je iz porodilista donijeli sa malom težinom, mozete sobu jos malo zagrijati preko ove temperature.

Ako temperatura ima tendenciju rasta, potrebno ju je skidati. Ako temperatura naglo naraste na vrlo visoke vrijednosti (više od 39 stupnjeva Celzijusa)  prije davanja lijeka počnite dijete hladiti fizikalnim metodama i istovremeno mu dajte lijek za snižavanje temperature.

Najjednostavniji i najbrži način je rashlađivanje djeteta, ali i to treba raditi nježno i oprezno da se djetetu ne bi činilo dodatnu neugodu. Djeca se obično vole kupati pa stavite dijete u kadicu s normalno toplom vodom i postupno dodajte hladnu vodu sve dok kupka ne postane mlaka. Kupanje ne bi trebalo trajati dulje od 15-ak minuta.