Tetovaže

tetovaže

Tetovaža nije danas samo modni dodatak ona je znak osobnosti i na taj način izražavamo svoju individualnost.Ako želite ukrasiti svoje tijelo lijepom sličicom,tribalom ili ovjekovječiti nekim imenom,pročitajte na kojem mjestu na tijelu se tetovaže najčešće stavljaju ali i koji su rizici.
Svaka osoba je različita i svi mi imamo različite pragove i iskustva s boli. Međutim, svi dijelimo sličnosti  koje određuju vjerojatnost, osjetljivost i intenzitet kako i gdje ćemo osjetiti bol. Kao opće pravilo, postoje tri faktora kojih moramo biti svjesni: koliko je koža tanka (odnosno koliko ima masnoće ispod), koliko je blizu kosti i koliko ima živčanih završetaka na tom području tijela.

Općenito, živčanih završetaka ima najviše u područjima koja su najosjetljivija na dodir, u to spadaju u područja u blizini zglobova. Što je više živaca, i/ili se radi o blizini kosti, veća je vjerojatnost za jaču bol. Imajući to u vidu, donosimo vam popis najbolnijih mjesta na tijelu kada govorimo o tetovažama

Iza uhazetovaža1

Ovo je popularno, ali osjetljivo mjesto koje bi, vam ako se odlučite za tetovažu baš tu, moglo izmamiti pokoju suzu. Uistinu, ako se ovo područje analizira primijetit ćete kost i ekstra tanki sloj kože koji je prikriva. Ovako igla teško da će moći pogoditi kosti – što uzrokuje popriličnu bol. Veličina i kompleksnost tetovaže također će imati utjecaja. U ovom slučaju tattoo majstori često koriste lokalni anestetik u obliku kreme kako bi umanjili bol.

Kralježnica

Sve su popularnije i malo veće tetovaže. Osobito u sva slučaja od kojih je prvi onaj duž kralježnice. Elegantan uzorak tetovaže može biti pravi modni dodatak, no da biste napravili ovu tetovažu morat ćete istrpiti popriličnu bol, jer je kao i iza uha ovdje kost veoma blizu kože.
tetovaža2
Prsni koš

Ovo je drugi slučaj. Veće tetovaže koje se pretežu po boku od prsiju do kukova mogu izgledati nevjerojatno seksi, ali ovo je veoma osjetljivo područje i to može otežati proces tetoviranja. Tattoo umjetnici već su se navikli da, dok se tetovira ovo područje, rade više pauza nego obično jer bol može postati zbilja teška za podnositi. Ako se upustite u ovu vrstu tetovaže zamolite osobu koja vas tetovira da vam priušti nekoliko odmora u slučaju da bol postane nepodnošljiva.

Zglob/stopalotetovaža9

Tetovaže na zglobu i stopalu veoma su popularne i kod muškaraca i žena. I ovdje se radi o tome što praktički nema sloja masnoća ili mišića između kostiju i kože, pa samim time i više boli. Naravno govorimo o gornjoj strani stopala. Ako pak se odlučite za tetovažu  donje strane stopala – problem su živčani završeci. Ovdje smo osjetljivi i na dodire prstima, kamoli iglom.

Lakattetovaža4

Područje lakta ima velike sličnosti kao i područje stopala. S vanjske strane tanki sloj kože “presvučen” je preko kosti, a unutarnje strane pak je područje sa osjetljivim živčanim završecima.

Ostala posebno osjetljiva područja su: unutarnja strana zgloba na ruci, usne, kapci, arkada (kost ispod obrve).
S obzirom da se bol pojačava tamo gdje je kost blizu kože, suprotno vrijedi za područja gdje tetovaža najmanje boli. To su područja gdje je koža deblja, ima dosta masnoća i mišića. Zato su područja na kojima tetovaža najmanje boli: stražnjica, bedra, rame, listovi, nadlaktica, podlaktica, bokovi…
tetovaža5
O čemu je važno voditi računa?

Koliko je potrebno  da se napravi tetovaža? Ovo, naravno, ovisi o veličini i kompleksnosti tetovaže, kao i vičnosti tattoo umjetnika.  Isto tako važno je i koliko vi možete izdržati. Neki mogu izdržati tetoviranje koje traje četiri ili pet sati, nekima pak je nakon sat ili dva dosta.

Nemojte uzimati aspirin prije, za vrijeme ili 24 sata nakon tetoviranja jer može pojačati krvarenje (isto je i ako ste pili alkohol dan prije ili taj dan te ako ste dijabetičar). Kad već spominjemo zdrastvena stanja, svog tattoo majstora morate obaviejstiti ukoliko bolujete od: bilo koje zarazne bolesti, bilo koje kronične bolesti, hemoralgije, hemofilije, bolesti metabolizma, epilepsije, srčanih tegoba, dijabetesa, visokog ili niskog krvnog tlaka, raznih alergija, ako ste u bilo kojem stadiju trudnoće ili dojite, ako imate problema s kožom
te ukoliko patite od psihičkih poremećaja (panični napadaji, depresija, PTSP itd.) ili pak ste skloni hipoglikemiji.

tetovaža8

Važno je i znati kuda idete na tetovažu – raspitajte se koliko to ta osoba stručno radi (pogledajte i njegove fotografije radova) te vodi li računa o higijeni u salonu (uvijek se mora koristiti i sterilna igla za jednokratnu upotrebu). Dobar tattoo majstor će porazgovarati s vama o lokaciji tetovaže, samoj tetovaži i o tome koliko boli možete očekivati.

Kad je najbolje vrijeme za tetoviranje?

Najbolje vrijeme je upravo sada, odnosno za vrijeme jeseni i zime. Zašto? Zbog toga što je  koža puno manje izložena nego li po ljeti – odnosno ožiljak ima više vremena za zacijeliti i manje su šanse za infekciju tetovaže (ne znojite se toliko), zatim ne izlažete se suncu, morskoj vodi ili vodi iz bazena punoj klora – a to može izblijediti “frišku” tetovažu. Osim toga neće vas toliko smetati kada vam se koža gdje je tetovaža počne ljušitit (normalna faza). Uz to u jesen i zimu u tattoo salonima obično nije takva gužva kao kad zatopli.