Trikovi za pametno čišćenje

Čišćenje i ribanje su ključ za održavanje urednosti u svakom domu. Ipak, ako to ne radite na pravi način možete oštetiti tepihe ili namještaj.

Uklonite fleke bez uništavanja tepiha

Uporno ribanje svaki put kad nešto prolijete po tepihu samo će izlizati i iskriviti vlakna. Iako ćete možda uspjeti oribati fleke uništena vlakna više nećete moći popraviti. Pametniji način ukloniti mrlje s tepiha je da prvo sastružem ono što možete žlicom, zatim prebrišete mjesto čistom bijelom krpom, pa prekrijete ručnikom i pritisnuti da bi ručnik upio višak vlage. Tek onda nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja, ali ga prethodno testirajte na skrivenom dijelu tepiha da biste bili sigurni da boja neće izblijedjeti.

tepih [640x480]

Ne brišite prozore sunčanim danima

Sunčan dan nas obično pokreće na akciju i sređivanje kuće. Međutim, pranje prozora bi tada trebalo preskočiti. Zbog topline, otopina za čišćenje koji koristite će se osušiti veoma brzo i ostaviti tragove na staklu, pa je bolje da prozore brisati kada je oblačno.

Oprezno s limunovim sokom i octom

Čišćenje prirodnim sredstvima je poželjno, ali bi trebali znati da iako su ocat i limunov skok blaži od kemijskih proizvoda oni mogu oštetiti neke prirodne materijale. Naročito su opasni za materijale kao što su mramor, vapnenac i oniks. Umjesto octa i limuna za čišćenje kamenih površina upotrijebite specijalna sredstva.

prozor

Nisu sva sredstva za čišćenje dezinfekcijska

Prije kupnje sredstvo za čišćenje detaljno pročitajte etiketu i sastav proizvoda. Određena mjesta u kući gdje se bakterije najviše razmnožavaju poput kvake i sudopera zahtijevaju dezinfekciju. Pročitajte etiketu, i što je još važnije slijedite upute. Većina dezinfekcijskih sredstava bi trebalo da odstoji određeno vrijeme prije nego što se obriše. Ako poprskate površinu i odmah izbrisati nećete ubiti bakterije.

Više nije uvijek bolje

Ako koristite veće količine proivoda za čišćenje samo ćete ga brže potrošiti. Površine koje ste izbrisali neće biti čistije već mogu postati ljepljive ako nanosite više sredstva nego što je potrebno. Kad čistite koristite samo količinu naznačenu na etiketi proizvoda. Ako ribate octom ili limunovim sokom vodite računa da površinu dobro isperete i izbrisali.

cisc [640x480]