Trudnica i ljetovanje

Trudnica

 

 

Tijekom trudnoće, nasuprot vjerovanjima, žena ne mora biti vezana isključivo za kuću, niti su joj zabranjena putovanja. Ipak, da bi ljetovanje bilo ugodno i sigurno, trudnica treba ispoštovati preporuke liječnika i da vrijeme putovanja i mjesto uskladi sa svojim stanjem. Dajemo vam odgovore na najčešća pitanja u vezi s ljetovanjem koja muče trudnice.

 

  • Početak trudnoće može biti buran, jer se tijelo navikama na velike promjene, hormoni “bujaju”, često se javljaju mučnine. Zbog toga liječnici u prvom tromjesečju ne preporučuju duža putovanja. Isto vrijedi i za kraj trudnoće, kada se tijelo sprema za porod. Najbolji period za putovanje je drugo tromjesečja.
  • Za trudnicu je vrlo bitno da liječnik odobri dalje putovanje. A ako ga liječnik odobri, stvar je izbora trudnice kuda će ići, sve dok poštuje preporuke i sluša svoje tijelo. Ipak, tijekom trudnoće žene se više znoje i lakše umaraju, a dugotrajno izlaganje suncu nije preporučljivo. Stoga je odlazak na jezero, u banju ili na planinu dobra zamjena za ljetovanje na moru. Međutim, trudnice ne bi smjele borave na visini iznad 1.500 metara, zbog opasnosti od vrtoglavice i nesvjestice.
  • Za trudnicu je svakako najkomfornije putovati avionom. Ali, ako to nije izvedivo, druga najbolja opcija je vlastiti automobil. Tada možete pravite česte pauze kako biste se odmorili i osvježili. Putovanje vlakom sa spavaćim kolima također može biti udobno.
  • I za trudnice vrijedi pravilo da se između 11 sati prije podne i 17 po podne ne sunčaju. Terasa ostavite za rano jutro, a najvreliji razdoblje provedite u hladu, zaštićeni kremom s visokim zaštitnim faktorom. Ako su vam se tijekom trudnoće pojavile fleke na licu, upotrebljavajte kremu za sunčanje s najvećim mogućim zaštitnim faktorom, da mrlje poslije izlaganja suncu ne bi postale tamnije.
  • Kao i kod kuće, samo provjerenom hranom. Potrudite se piti flaširanu vodu i to onu koja nema mnogo natrija. Trudnice bi trebalo jesti samo industrijski sladoled, a izbjegavati lako pokvarljivu i nedovoljno termički obrađenu hranu (školjke i sl..).
  • Boravak u vodi smanjuje bolove u leđima, umanjuje osjećaj “teških nogu”. Plivanje povoljno djeluje na cirkulaciju, ali poslije izlaska iz vode ne bi trebalo da se zadržavate u mokrom kostimu, već se odmah presvucite.
  • Ukoliko ste trudni više od 36 tjedana, a namjeravate putovati avionom, obavezno se prije toga konzultirati s liječnikom i raspitajte o pravilima aviokompanije, jer neke ne dozvoljavaju putovanje u tako kasnoj trudnoći.