Trudnoća i prehrana

 Trudnoća

Trudnoća: Prehrana svakako ima veliki utjecaj na plodnost. Ona utječe na šanse začeća kod žena ali i kod kod muškaraca, zdrava prehrana povećava kvalitetu i kvantitetu sperme. Stoga treba svakako voditi računa o prehrani i osigurati da oboje jedete pravilno.

Za žene:

Tofu – Tofu i soja odlični su u prehrani za povećanje plodnosti.
Voda –Voda je važna za održavanje svih životnih funkcija, što uključuje i plodnost
Povrće i svježe voće – Ovo su daleko najvažnije namirnice koje organizmu daju nutrijente i vitamine nužne za začeće i održavanje trudnoće.
Cjelovite žitarice – Složeni ugljikohidrati iz žitarica pomoći će vam da održite zdravu razinu inzulina što je bitno ako pokušavate zatrudnjeti.
Proteini – (jaja, riba, meso, grašasti proizvodi)

Pažljivo s ribom, vaše tijelo treba omega-3 masne kiseline, ali riba sadrži i živu koja nije saveznik budućim trudnicama.Ako su vam mjesečnice obilne,svakako povećajte unos namirnica bogatih željezom.Paniranje trudnoće je važna odluka koju možete donijeti, zbog toga je bitno da se pripremite. Samo nekoliko promjena može poboljšati vaše zdravlje, ali i zdravlje djeteta. Zatrudnjeti nije uvijek lako.

Trudnoća: Oko četvrtine parova suočava se s neplodnošću duže od godine dana, a neki se s tim poteškoćama suočavaju i duže. Jedan na svakih šest parova potraži pomoć stručnjaka za plodnost.

Organski uzgojena hrana –Mada nije znanstveno dokazano da je organska hrana zdravija, kemikalije i pesticidi koje sadrže namirnice uzgojene na obični način svakako štetno djelujui na kvalitetu sperme.
Rajčice –izdvajamo,mada je bitno sve voće i povrće, mnogobrojna istraživanja su pokazala kako rajčice pomažu produkciji pokretnije i aktivnije sperme, što povećava šanse za trudnoću.
Proteini – Također, potrebno vam je mnogo proteina
Voda – Kao i za žene voda je ključan faktor prehrane muškaraca koji žele dijete.
Sok od naranče – Znanstvenici kažu kako sok od naranče poboljšava kvalitetu i kvantitetu sperme, pa biste trebali piti najmanje jednu čašu dnevno.
Umjerenost je najvažniji savjet. Postoje mnoga razdijeljena mišljenja o tome što je dobro što nije za povećanje plodnosti, tako da ne treba ni u čemu pretjerivati, jer ono što neki savjetuju kao neizostavni sastojak prehrane žena koje žele biti majke, drugi tvrde da škodi, tako da je najvažnije imati uravnoteženu prehranu .

Mučnine u trudnoći

Termin jutarnje mučnine je pomalo netočan, jer se ne događaju samo ujutro, a ipak do povraćanja može doći i bez prethodne mučnine.
To proizlazi iz promjene s hormonima, a neka znanstvena istraživanja kažu da je povraćanje i prirodni način obrane tijela u trudnoći od hrane koju konzumiramo.
Mučnine se zaista pojavljuju najčešće ujutro, zbog razina hormona koja je u jutro najveća, a zbog praznog želuca su izraženije ujutro.
Trudnoća: Neke žene, pak osjećaju kako „im je zlo“, ali ne mogu povraćati.
Zbog svega navedenog znajte kako su jutarnje mučnine samo dio onoga što ćete osjetiti, a što se naziva tim pojmom.
Ne brinite ako ne možete jesti dovoljno zbog mučnina koje osjećate ,da će bebi nešto nedostajati. Neće ona će crpiti energiju i nutriente za svoj razvoj iz vaših nakupljenih zaliha. Zbog toga je važno stalno se zdravo hraniti, a ne samo za vrijeme trudnoće. To zapamtite, jer je važno za cjelokupno zdravlje osobe.
Mučnine se ne mogu potpuno izbjeći,ali se mogu ublažiti. Sami ćete otkriti što vama pomaže.
– Stalno pijuckajte vodu.
– Više spavajte i odmarajte se.
– Pomoći će vam hrana s kvascem u sebi poput kruha i peciva.
– Jedite redovito manje količine hrane, tako da želudac nikad nije prazan
– Smanjite kavu i izbacite alkohol.
– Budite što više na svježem zraku