Uljepsajte svoje dvoriste i vrt kamenjem

Uljepsajte svoje dvoriste i vrt kamenjem

Kako bi vas vrt, basca, dvoriste izgledali savršeno i veličanstveno postoji nekoliko pravila koje morate znati.

U dugačkim i uskim baštama, izbjegavajte efekat koridora tako što ćete podijeliti baštu na nekoliko manjih jedinica koje su odvojene strehama ili bambusovim paravanima.

vrt2

Svaki dio može imati biljke različitih boja i oblika kako bi svaki dio imao posebnu atmosferu i različitu funkciju. Drugo rješenje je da postavite dijagonalan put kroz baštu koji će se prostirati od jednog pogleda do drugog i stvoriti osjećaj širine.Uljepsajte svoje dvoriste i vrt kamenjem

U ovome vam može pomoći kamenje koje će dodatno stvoriti kontrast i staviti naglasak na određene dijelove prostora. Bilo da je ono malo ili veliko, kamenje daje poseban dodir prostoru i odličan je dekorativni element.Uljepsajte svoje dvoriste i vrt kamenjem

Lijepa dvorišta zahtijevaju  puno rada na njemu, ali kao što znate gušti su gušti i ako nešto volite tada ništa nije teško! Da li će vam služiti samo za ukras, pa će te imate puno biljki i cvijeća  ili želite u njemu provoditi vrijeme pa će te postaviti sjenicu, roštilj, ljuljačke, možda mali bazen. Kada definirate svoj potrebe tada tek idete osmišljavati prostor i raspoređivati što će gdje biti.

Šljunak je jedan od najčešće korištenih materijala za uređenje dvorišta, vrta i okućnice. Njime se mogu prekriti kompletne dvorišne površine, ali još bolje izgleda u kombinaciji sa drugim materijalima poput betona, kamena ili drva. Kamene ili betonske ploče sa šljunčanom podlogom idealna su vrtna staza za sve stilove uređenja vrtova. Osim staza šljunak možete koristiti za uređenje površina na kojima ste prethodno u zemlju zasadili biljke. Šljunak će zadržavati vlagu u zemlji i sprečavati rast korova. Možete kombinirati više vrsta različitih tonova i boja pa tako stvoriti divne teksture.