Uz pomoć peludnog kalendara preduhitrite alergije

Kako nam peludni kalendar može pomoći kod alergija,pitate se?
Peludni kalendari nam daju informacije o razdobljima prisutnosti peluda biljaka određenog klimatskog područja u zraku. U Hrvatskoj postoje dva klimatska područja: kontinentalno i mediteransko, svako od njih sa svojom specifičnom vegetacijom pa tako i s različitim vrstama peluda u zraku.
Osnovni podatak za izradu peludnog kalendara je određivanje početka, duljine i završetka otpuštanja peluda svake pojedine biljne vrste/roda/porodice, do kojeg se dolazi kontinuiranim praćenjem koncentracija peluda u zraku na što više mjernih postaja postavljenim u područjima s različitim klimatskim obilježjima. U Hrvatskoj postoji cijela mreža takvih mjernih postaja.
Tako osobe kod kojih se svake godine u isto vrijeme javljaju simptomi slični prehladi, vjerovatno su alergične na pelud. Najčešći simptomi su kihanje, svrbež i začepljenost nosa ili vodeni iscjedak iz nosa, suzenje očiju ili pak otežano disanje. Tim osobama se preporučuje napraviti kožni alergološki test na inhalacijske alergene da bi se utvrdio uzročnik njihovih problema.

Kada je utvrđen uzročnik bolesti, potrebno je smanjiti izloženost organizma alergenu. To se može postići tako da informacija o koncentracijama i vrstama peluda bude što prije dostupna onima kojima je potrebna.

Jako bitno je dobro unaprijed znati koji će se pelud pojaviti u zraku kako bi se pacijenti mogli na vrijeme javiti svom liječniku alergologu i započeti potrebnu terapiju te tako pripremljeni dočekati sezonu peludi koja dolazi.
pelud-kontinentalna-hrvatska1
pelud-dalmacija1

Kazalo pojmova

Zelena boja– mala koncentracija peludi
Žuta boja– srednja koncentracija peludi
Crvena boja– jaka koncentracija peludi

The Allergy Bible: The Definitive Guide to Understanding, Diagnosing and Treating Allergies and Intolerances

The Allergy Bible: The Definitive Guide to Understanding, Diagnosing and Treating Allergies and Intolerances

Cijena: £3.99

Preračunajte cijene s našim konverterom valuta (u sidebaru)

Saznajte više kako kupovati na AMAZONU