Uzgajanje bonsaia

Uzgajanje bonsaia

Ukoliko volite da imate zanimljive biljke u vašem domaćinstvu bonsai je idealna biljka za vas. Iako možete kupiti već gotova bonsai drvca koja neće narasti više od pola metra, možete ih i sami uzgojiti. Kako i na koji način pročitajte u nastavku članka.

Posuda za bonsai drvce treba da bude plitka i da ima na dnu rupice. Što se tiče oblika odaberite onaj koji vam se najviše sviđa. Najbolje bi bilo da posuda bude od terakota i prirodnog kemena.

Potrebno je godinu ili više dana kako bi se mladica oblikovala u bonsai drvce. Većina drveća i mnogi grmovi, osim sorti najbržeg rasta mogu se preoblikovati u bonsai drvce. Zimzeleni i japanski bijeli bor popularni su za sadnju i lako se uzgajaju.

Posadite ih u kompost za spororastuće biljke i stavite ih vani na zaštićeno mjesto. Biljku odmah počnite spiralno oblikovati tako što ćete oko vrha svake mladice omotati tanku žicu i saviti ga do zemlje u posudi. Kako biste zadržali vrh u tom položaju, zavežite ga koncem pričvršćenim ispod ruba posude.

Kada stabljika naraste nekih 10 mm, odrežite je od osnovne biljke. Pažljivo izvadite drvce iz zemlje i podrežite mu korijenje za jednu trećinu. Stavite drvce u posudu i mekanom, tankom žicom ga učvrstite za dno posude. Omotajte žicu i oko stabljike i grana kako biste ih stavili u željeni položaj. Ispunite posudu kompostom za sporastuće biljke i na vrh stavite malo mahovine. Drvce opet ostavite vani na zaštićenom mjestu.

Nakon godinu dana korijen ponovo odrežite, a drvo ponovo omotajte žicom na isti način kao i prvi put. Bonsai drvce ostavite vani sve do zime, a onda ih premjesite u kuću. Zahtijevaju svjetlo, ali i hladniji prostor. Morate ga često zalijevati i listove prskati vodom.