Valentinovo-zakon ili glupost?

valentinovo 3

Još nas nekoliko dana dijeli od, za mnoge, najvećeg praznika zaljubljenih. I dok jedni bjesomučno traže pravi poklon za pravu osobu, drugi će zanovijetati jer ga nemaju s kim proslaviti ili Valentinovo posve ignorirati.

Ako pogledamo unatrag samo kojih desetak godina, Valentinovo kod nas nije bilo posebno priznato. Međutim, danas se nude raznorazni Valentinovsko izleti, Valentinovsko medeki, Valentinovsko ružice i razne druge stvarčice. Dakako – cilj je dobro utržiti, a Valentinovo je dobra prilika za to.

Iako je danas Valentinovo popularno u SAD-u, korijene vuče iz starog Rima. U SAD-u se na taj dan šalju čestitke i pokloni ne samo osobi u koju ste zaljubljeni već i prijateljima, rođacima i svim dragim osobama. U posljednje je vrijeme sve popularnije među samcima čestitke i poklone za Valentnivo kupovati samom / oj sebi, a među parovima namjerno bojkotiranje ovog praznika jer kažu – Valentinovo im je svakog dana.

No, da malo ponovimo povijest. Dakle, u vrijeme starog Rima, kada je kršćanstvo još bila mlada religija, vladar Klaudije 1. naredio je vojnicima da se ne smiju ženiti niti zaručivati ​​jer će tako radije ostajati kod kuće nego ići u ratove. Svi svećenici držali su se ove naredbe te nisu održavali obred vjenčanja. Svi osim mladog svećenika Valentina koji je tajno vjenčavao parove. No, vlast je za to saznala, bacila ga u tamnicu te mu je 14. veljače odrubljena glava. Ubrzo nakon toga narod je Valentina proglasio svetim te se njegov dan počeo slaviti upravo 14. veljače.

Postoje i druge teorije o počecima proslave Valentinova, a najzanimljivija je ona da se 14. veljače ptice počinju pariti pa otuda običaj slanja valentinovskih čestitaka.

Znaš li i ovo o Valentinovu?

Kupid je simbol Valentinova. On je starorimski bog ljubavi, drži luk i strijelu i vjeruje se da se onaj koga pogodi strelicom odmah zaljubi.
Svake godine se za Valentinovo pošalju milijuni i milijuni čestitaka. Jedino se za Božić pošalje više.
Za Valentinovo se svake godine daruje oko 50 milijuna ruža.
U Veronu svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju za Valentinovo.
U Norfolku u Velikoj Britaniju na Valentinovo Jack Valentine kuca na vrata i ostavlja slatkiše za djecu.
U Finskoj je Valentinovo Dan prijatelja i, kako i samo ime kaže, dan je kada se ljudi sjećaju svojih prijatelja.