Vitamini i minerali dodaci u prehrani

 

dodaci

Dodaci prehrani su proizvodi koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari. Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete, kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.

Čemu služe dodaci prehrani?

Nadoknađuju manjak komponenata hrane koji mogu biti izuzetno korisni, ali oni nisu zamjena za hranjive tvari dobivene iz hrane. Oni su koncentrati i ekstrakti koji sadrže veće količine određene tvari nego šta se ta tvar u prirodnom obliku pojavljuje u hrani i prehrani te stoga samo nadopunjuju pravilnu prehranu
Vitamini i minerali
.Uzimanje multivitamina i minerala osigurava maksimizaciju raznih funkcija u metabolizmu našeg tijela. Neki radovi i studije pokazuju da uz te preparate obim metabolitičkih funkcija raste čak i do 20-30%. Kada nema multivitamina i multiminerala, nivo metabolizma je na nižoj razini te i dodaci prehrani imaju manji učinak! Dnevne količine se određuju prema tome žele li se uzimati kao dodatak prehrani ili su potrebni da bi smanjili ili isključili neke zdravstvene tegobe. Veće doze vitamina se preporučuju osobama pojačane fizičke aktivnosti (sportaši, poslovni ljudi), ljudima pod stresom, ljudima na dijeti te rekovalescentima nakon operacije. Multivitaminske pripravke najbolje je uzimati nakon obroka kada je njihova apsorpcija najveća, te ih se ne smije zaboraviti uzimati svakodnevno u dozama koje odredi liječnik, nutricionist ili farmaceut.


Proteini
Protein sirutke postao je temeljni dodatak prehrani mnogih sportaša kao i skupina koje istražuju mogućnosti poboljšanja kvalitete i produljenja života, zbog njegova povoljnog djelovanja na imuno sustav. Sve je više studija koje ukazuju potencijalnu snagu sirutkina proteina u redukciji pojave raka, u borbi s HIV-om, djelovanju na poboljšanje imuniteta, redukciji utjecaja stresa i smanjenju kortizola, povećanju razine serotonina u mozgu, poboljšanju funkcija jetre u osoba koje boluju od nekih oblika hepatitisa, smanjenju krvnog pritiska i povećanju performansi, da nabrojimo samo neke od njegovih potencijalnih medicinskih i sportskih primjena. Sirutkin protein ima izuzetno visoku biološku vrijednost i izuzetno je bogat BCAA. Jedan od najznačajnijih efekata koje sirutkin protein izaziva je njegova očita sposobnost da podiže razinu glutationa .