Strpljenje je najveća vrina

Vrlina

Vrlina – Često čujemo da nam se daje savjet: budi strpljiv/a, sami smo skloni taj isti savijet dati drugima, ali ljudima danas sve brzo dosadi, od njihovih mobilnih telefona, preko njihovih voljenih osoba, njihovih partnera, posla, automobila, uopšte njihovog života.

 Vrlina – Problem je u tome što su ljudi postali toliko nestrpljivi, da očekuju nešto novo u svakoj fazi svog života. Istina je, međutim, da ovo praktično nije moguće i da će ovakav život samo dovesti do problema. Strpljenje je kroz cijelu istoriju čovječanstva bila jedna od najvećih vrlina, a najznačajnija je u savremenom svijetu. Trudite se da dostignete sve što želite, ali nemojte bježati od svega. Vrlina – Brzo ćete otkriti da ne postoji mjesto na koje se možete sakriti. Umjesto toga pokušajte da njegujete i uživate u svemu što imate i istovremeno pokušajte da izvučete što više od života.

Želje su važne emocije zato jer nas motiviraju da se pokrenemo prema važnim ciljevima. Kada ostvarimo želju osjećamo zadovoljstvo. Zadovoljstvo osjećamo kao ugodno. Ako nam je želja bila jako važna onda osjećamo sreću. Ostvarenje jako važne želje znači sreća. Ako želju ne ostvarimo osjećamo frustraciju, a ona je neugodna. Ali, neugoda nas može pokrenuti i dati nam poticaj za dodatnim naporom kako bi dobili ono što želimo. Što znači da, iako je frustracija neugodna, ne znači da je loša ili negativna, naprotiv može biti vrlo korisna.