Vrt u siječnju

Vrt u siječnju

Početkom siječnja počinju i novi radovi u vrtu.Naravno oni nisu intenzivni kao što će biti u narednim mjesecima ali niti sada nesmijemo zaboraviti naše biljke.Premda je zima i sve miruje sada je vrijeme da se počine pripremati vrt za novu cvjetnu sezono.Ovisno od godine do godine, i količinom oborina koja padaju su različite,obilan snijeg je prijatelj našeg vrtu.Ali nakon svake obilnije količine snijega,treba ga ukloniti sa drveća, živica i svega onoga što bi isti taj snijeg mogao polomiti.

vrt u siječnjuUkoliko je snijeg napravio štete i polomio grane njih je najbolje odmah odrezati kako nebi nastala još veća šteta na okolnom grmlju ili bilju.Tu će vam dobro doći škare za obrezivanje grana, pila za drvo ili možda čak i motorna pila za drvo, naravno ovisi o veličini grana i šteti koja je nastala. Ovaj posao možete napraviti i kada se vrijeme malo poboljša.Najveću opasnost za prezimljavanje biljaka dakle predstavlja razdoblje niskih temperatura, a bez snijega, kada biljke nisu zaštićene. A snijegu se zimi moramo veseliti, jer to znači bolje prezimljavanje za naše biljke u vrtu, pa i mnoge koje inače nikada ne bi imale šanse preživjeti niske temperature.

 

U svakom vrtu dobro je došla kućica za ptice,ukoliko ste ju napravili provjerite dali je i ona u redi i da je sve na svome mjestu. I naravno ne zaboravite ostavite malo hrane za Vaše nove ili već stare ljubimce u vrtu. Jer je ispod snijega teško ptičicama pronaći hranu i preživjeti zimske dane.Sada je vrijeme za pripremu i nove planove za novu cvjetnu sezonu.

th

 

 

 

 

 

 

 

Vrijeme je pregledavanja katologa sa sjemenkama i sadnicama koje se rano siju. Informirajte se i naravno potražite savjete na Cvijet.info portalu, i potražite pomoć ili savjet od ostalih ljubitelja i obožavatelja cvijeće.

Nikitsky Botanical Garden tourism destinationsNe zaboravite biljke i cvijeće koje imate u svome domu. Sobno cvijeće, kaktusi i ostale biljne vrste tijekom zime trebaju manje i rjeđe zalijevanje, ali ih nemojte zaboraviti zaliti. Prihranjivanje biljaka tijekom zimskog razdoblja nije potrebno.Zima je vrijeme kada možete pokušati razmnožiti kaktuse ili posaditi lukovice narcisa, tulipana, šafrana i ostalog cvijeća ako želite da vam ranije ukrase dom.Velika većina kaktusa se ne razmnožavaju cijepljenjem tj.okuliranjem.Oni se jednostavno odrežu oštrim nožem od matične biljke te se ostave jedan dan da se malo prosuš, nakon toga se zabodu u zemlju i ostave da se užile. Osim ukoliko kaktus ili sukulent koji želite razmnožiti izlučuje mliječni sok . tada nakon sušenja rez posipa prahom od drvenog ugljena i tek tada se stavlja u zemlju.Dakle da bi naš vrt bio lijep u proljeće i sada moramo o njemu voditi računa.