Zašto osjećamo umor i pospanost?

Zašto osjećamo umor i pospanost

Iako vam se čini da dobivate dovoljno sna, vaša neispavanost je već prerasla u kronični poremećaj, a osjećaj iscrpljenosti, tromosti i nedostatak energije prate vas mjesecima. U čemu je problem? Možda je vaše tijelo pod opsadom jednog od deset najčešćih skrivenih kradljivaca energije

Pospanost, vrtoglavica, glavobolja i umor mogu biti simptomi takozvane električne osjetljivosti koja pogađa 35 posto populacije. Električna energija sukobljava se s prirodnim ritmom ljudskoga tijela, a na tom području najveći neprijatelji čvrstog sna su mobiteli i bežični telefoni.

umor1

Stoga već večeras prije spavanja stavite svoj mobitel podalje od kreveta kako ne biste bili izloženi električnim valovima koje on odašilje. No, pospanost mogu uzrokovati i drugi električni uređaji. Koristite li sušilo za kosu više od deset minuta, također možete osjetiti umor, kao i ukoliko držite digitalni sat pored kreveta ili na poslu sjedite preblizu monitora. Sve to utječe na naš organizam, a kao posljedica javlja se dobro poznati umor.

Nedostatak energije može imati veze i s lošom funkcijom bubrega. Bol, temperatura i često uriniranje mogu biti znakovi da nešto nije u redu s bubrezima.

Problemi s bubrezima mogu ukazivati i na anemiju, koja, poznato je, uzrokuje pospanost i umor. Ako sumnjate da bi ovo mogao biti uzrok vaše kronične pospanosti, svakako napravite nalaz krvi i urina. Za zdrave bubrege dobro je piti šest do osam čaša tekućine svaki dan, ne uključujući kofein i alkohol koji mogu iritirati mjehur.
Jedan od opasnijih zročnika umora može biti i dijabetes koji nastaje kada se u krvi nalazi previše šećera, odnosno glukoze jer ga tijelo ne može pravilno koristiti. Kod dijabetičara glukoza se u tijelu ne pretvara u energiju, bilo zbog toga što u organizmu nema dovoljno inzulina ili zbog toga što proizvedeni inzulin nije iskorišten na pravilan način.

Zbog toga jetra ispušta više glukoze u krv nego što je uobičajeno koju tijelo ne može pretvoriti u energiju. Tijelo zatim ispušta zalihe masnoće i bjelančevina pokušavajući osloboditi još više glukoze i problem se još više pojačava. Zbog toga se ljudi koje ne liječe dijabetes osjećaju umorno i gube težinu. Simptomi ove bolesti su još često uriniranje i ekstremna žeđ te neobuzdana želja za slatkim, masnom hranom i hranom bogatom škrobom.

umor2

Nalazima krvi lako se može otkriti razina glukoze u krvi. U svrhu prevencije šećerne bolesti jedite svaka tri sata i izbjegavajte kruh, voćne jogurte, sokove, cigarete i kofein. Umjesto toga, napunite svoj tanjur morskim plodovima, jajima, zelenim povrćem i voćem poput krušaka, grožđa, bresaka i kivija.
Netolerancija hrane također može uzrokovati tromost i razdražljivost, a djeluje na način da aktivira imunološki sustav koji tada koristi puno energije. Najuobičajeniji krivci za takvu reakciju su pšenica, mliječni proizvodi i šećer. Ako za ručak imate sendvič sa sirom ili krem juhu s pecivom, može se dogoditi da vaše tijelo troši energiju probavljajući hranu, a ne pretvara taj ručak u energiju, kako je inače normalno.

Što možete učiniti? Najjednostavnije će biti da napravite test kojim će se pokazati patite li od netolerancije neke vrste hrane ili ste čak alergični na nju.

Štitna žlijezda proizvodi hormon koji kontrolira metabolizam i regulira razinu energije u organizmu. Ako štitnjača ne radi pravilno, odnosno ne proizvodi dovoljno hormona, možete se udebljati, koža i kosa će vam biti suha, možete se osjećati depresivno, a s time povezano i umorno. Provjerite svoju štitnjaču kod endokrinologa i ukoliko se otkrije poremećaj u njezinu radu, dobit ćete hormonske tablete koje će nadoknaditi nedostatak hormona. Pomoći će i prehrana bogata ribom, voćem, povrćem i morske alge, a ukoliko imate problema sa štitnjačom, svakako biste trebali izbjegavati alkohol i cigarete.

Oko 35 posto svjetske populacije pati od nesanice. Nedovoljno sna utječe na fizičko i psihičko zdravlje, a ukoliko nesanica potraje duže, svome tijelu ćete nedostatak sna teško nadoknaditi bez obzira koliko spavali nakon što nesanica prođe.
Ključ dobrog i kvalitetnog sna je isti takav madrac. Krajnje je vrijeme da se dobro naspavate i zato nemojte štedjeti na dobrom madracu – na njemu ipak provedete jednu trećinu života. Svoj madrac učinit ćete udobnijim i ako na njega stavite presvlaku od ovčje kože. Ona će omekšati pretvrdi madrac i održavat će pravilnu temperaturu vašeg tijela tijekom noći.

Poznato je da anemiju, bolest koju karakterizira umor, vrtoglavica i ubrzano lupanje srca, uzrokuje nedostatak željeza koji je odgovoran za stvaranje crvenih krvnih stanica koje pak opskrbljuju organizam kisikom. Bez dovoljno željeza osjećat ćete se tromo bez obzira koliko se naspavali.

Manje poznat uzrok slabokrvnosti jest Von Willebrandova bolest, nasljedni poremećaj zgrušavanja krvi. Samo u Velikoj Britaniji oko 300 tisuća žena boluje od ove bolesti, ali tek kod pet tisuća postoji dijagnoza. Stoga, ako vas muči kronični umor i povremena depresija, a ne znate uzrok, pitajte doktora da napravi krvne pretrage na željezo i Von Willebrandovu bolest. Prehrana i u ovome slučaju može pomoći – treba jesti dovoljno crvenog mesa i zelenog povrća kao što je špinat. Ako ne jedete meso, možete uzeti neke tablete koje nadoknađuju željezo.

Uzimate multivitamine i zdravo se hranite, a ipak se osjećate iscrpljeno? Možda vašem organizmu nedostaje vitamin B12 koji pomaže krvi u opskrbljivanju tijela kisikom, što znači da je neophodan za energiju. U nekim slučajevima može doći i do opasne anemije, kada tijelo ne može apsorbirati vitamin B12. Najčešći je simptom ovoga poremećaja, između ostalog, žućkasta boja kože. No ako ste samo umorni i razdražljivi, možda samo trebate povećati unos vitamina B12. Njegova razina također se može otkriti nalazom krvi, a ukoliko ga nedostaje, dobit ćete injekcije koje će ga nadoknaditi.
Puno pažnje posvećujete tjelovježbi, ali vodite li računa i o tome kada vježbate? Naime, i krivo vrijeme vježbanja može biti krivac za vašu pospanost i nedostatak energije. Intenzivne i teške vježbe ne biste smjeli izvoditi prije odlaska u krevet jer će vam se povećati adrenalin, ubrzano će vam raditi srce i dišni sustav i nećete moći spavati.

Takve vježbe, koje podižu energiju, poput trčanja ili aerobika, radite ujutro, a navečer je bolje hodati ili vježbati jogu za istezanje mišića te smirivanje tijela i duše. I zapamtite: izostanak tjelovježbe može vas dovesti u stanje kroničnog umora, stoga bez obzira koliko se osjećate iscrpljeno skupite još malo snage za pola sata lagane fizičke aktivnosti barem tri puta tjedno.

Umor je jedan od simptoma i najčešće psihičke bolesti današnjice – depresije. Ako vam je uz to još motivacija za svakodnevne aktivnosti na nuli, niste zainteresirani za seks, a tjelesna težina vam stalno varira, može biti da patite od ovog psihičkog poremećaja. U ovome slučaju morate se obratiti psihijatru koji će dijagnosticirati bolest, ako postoji, i odrediti terapiju.