Zdrava prehrana-sve što nam treba

Zdrava prehrana-sve što nam treba

Pravilna i zdrava prehrana ono je što nam treba kako bismo osigurali vitalnost i ljepotu svoga tijela. Kombinacijom pravih namirnica probudit ćemo svoja osjetila, a svome tijelu dati upravo ono što mu je potrebno kako bi besprijekorno funkcioniralo. Pri kombiniranju namirnica i svakodnevnih obroka obratite pažnju na unos ova tri važna dodatka prehrani koji su osnova dobrog zdravlja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MINERALI – žene, ali i muškarci srednjih godina gube koštanu masu i postaju sve izloženiji riziku razvoja osteoporoze. Visok unos kalcija i vitamina D usporava gubitak koštane mase. Najbolji izvor kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi te zeleno lisnato povrće. Uz kalcij koji je najvažniji, bitno je paziti i na dovoljan unos željeza, cinka, magnezija i kalija.

ANTIOKSIDANSI – u današnje, moderno vrijeme većina ljudi boluje od srčanih i malignih bolesti. Najnovije studije pokazuju da se neke maligne i srčane bolesti uzrokovane oksidacijskim oštećenjima mogu spriječiti povišenim unosom antioksidansa, pogotovo vitamina C i E, u svakodnevnoj prehrani.

FITOESTROGENI – postoje dvije skupine fitoestrogena, lignani i izoflavoni. Fitoestrogeni jako su važni za zdravlje žena jer se razina estrogena s godinama smanjuje stoga je bitno u prehranu uvrstiti namirnice koje obiluju fitoestrogenima. Slanutak, soja i sve mahunarke bogate su izoflavonima, a lan obiluje lignanima.