Zdrava prehrana u svakodnevnom životu

understand_healthy_food

Hrana je sve što unosimo u organizam kako bismo nadoknadili utrošenu energiju i/ili stimulirali rast i razvoj organizma. Može biti biljnog i životinjskog podrijetla te sadrži za život važne nutrijente, kao što su ugljikohidrati, bjelančevine, masti, vitamini i minerali.

Naši pretci su dolazili do hrane na tri načina: lovom, sakupljanjem plodova i poljoprivredom. Danas, većina hrane koju konzumiramo osigurava prehrambena industrija, koje nadziru multinacionalne kompanije koristeći se intenzivnim uzgojem i industrijskim poljodjelstvom.

Jesti zdravo da bismo imali što kvalitetniji život? Odgovor je naravno DA:kako osvijestiti potrebu o promišljanju ovako važne odluke u životu, koja utječe na cjelokupno zdravlje i naš život u globalu.Na samom početku trebate se upitati koja je zapravo uloga hrane u vašem životu. Jedete li kad ste tužni, nervozni, zabrinuti ili razočarani? Najviše se kilograma nakupi upravo kada jedemo zbog lošeg raspoloženja. Stres je najčešći krivac pojave neželjenih kilograma.

Hrana postoji samo da bi vam davala energiju, mgućnost da bez ikakvih problema obavljate svakodnevne aktivnosti. Nikako ne bi smjela biti “ispušni ventil” kada se osjećate krajnje loše.

Kod prehrane je najvažnije da jedemo što više voća i povrća, a izbjegavamo ugljikohidrate i industrijski prerađenu hranu. Takva hrana, naime sadrži štetne tvari koje uzrokuju nastanak masnih naslaga, celulita i najveći su razlog našem debljanju. Danas možete naći mnoge kvalitetne programe koji vam uvelike mogu pomoći kod odabira novog režima prehrane.

Kad se odlučimo za niskokalorijsku prehranu s više manjih obroka (3 glavna + 2 manja) osiguravamo svom tijelu jedan od temeljnih uvjeta očuvanja zdravlja, a time i prevencije bolesti. Većina bolesti današnjice uglavnom se odnosi upravo na način i stil življenja/prehrane.