Život u bojama

Wildflowers impression, Big Sur, California

Sibolika je uvijek bila izražena u bojama bilo da je ona bila; tradicionalna, kulturna, vjerska ili osjećaje fizička i psihička. Ponekad, bez i jedne jedine riječi, uz samo jednu boju, možete opisati neki događaj, emociju ili raspoloženje.

blue

Boje mogu značiti veoma različite stvari – mada boje same po sebi ne znače ništa, već smo im kulturološki dodijelili značenja. Na primjer, crvena znači toplinu zbog boje vatre. Isto tako, znači bijes zbog povećanog crvenila u licu. Ljubičasta simbolizira plemstvo samo zato što je ljubičasta boja u istoriji bila skupa i mogli su je priuštiti samo bogati.

red

Ne treba zaboraviti da značenje boja može biti kulturološki različito – na primjer, iako je crna boja smrti u mnogim zemljama, u Kini je bijela boja povezana sa smrću.

green

Boja, svaka za sebe predstavlja svijet za sebe, zrači svojom energijom i otvara neka nova značenja bilo komunicirajući kroz razne kod ljudi izazvane asocijacije ili pak budeći u vama neka druga raspoloženja.

purple

Crvena boja nas asocira na energiju, rat, opasnost, snagu, kao i na strast i ljubav.Crvena boja privlači pozornost i upotreba crvene direktno usmjerava paznju na odredjeni elemenat.

Žuta boja boja sunca. Povezana je s radošću, srećom, intelektom i energijom.Žuta boja i uljeva optimizam i energiju, kao i iskru kreativnih misli.

Zelena boja je boja prirode. Ona je simbol rasta, harmonije, svjezinu. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću.

Plava boja jeboja neba i mora. Povezujemo je sa dubinom i stabilnosti. Ona simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj.

Posebno se plava boja smatra korisnom za tijelo, neka istrazivanja pokazala su da ona usporava ljudski metabolizam i djeluje smirujući.

Ljubičasta boja je simbol moći.Ljubičasta je takođe povezana sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom.

Bijela boja je boja koju povezujemo sa svjetlom, dobrotom, nevinošću, djevičanstvo, ona se smatra bojom savršenstva. Ona ima pozitivnu konotaciju za razliku od crne.

Crna boja se veze uz misteriju, eleganciju, smrt. Crna boja je boja tajnstvenosti i tuge. Crna je boja savrsen kontrast svim svijetlim bojama.

fotografije by National Geographic