4 zdrava pripravka protiv kašlja

Kašalj

Zimsko je vrijeme doba prehlada popracenih nugodnim kasljanjem.Cesto se ide kod lijecnika za svaku sitnicu, a mozda bi bilo dobro da se prisjetimo dobrih recepata za pripravke protiv kaslja iz “bakine apoteke”? Za takve ljekove nije potrebno mnogo novaca, a znamo da su pripravci iz ljekarne uglavnom dosta skupi, a nece nam oduzeti ni mnogo vremena.

Vazno je da znamo sastojke za neki caj i nacin na koji cemo ih prirediti: svaka biljka ima svoje specificnosti. Ne pripremaju se svi cajevi na jednak nacin. Ako npr. pravimo caj od kamilice, metvice, ruzmarina, koji u sebi sadrze hlapljiva etericna ulja, takav caj ne smijemo kuhati, nego bilje samo preliti kipucom vodom.Ukoliko kuhamo biljku izbili bi veliki dio ljekovitih svojstava.

Nase bake su priedjivale mnogo cajeva i drugih pripravaka protiv kaslja i za njegovo ublazavanje, kao naprimjer:

Pripravak od mlijeka i kadulje: u dva decilite prokuhanog mlijeka stavi se kafena zlicia osesnog lisca od kadulje,nakon sto to odstoji pet minuta doda se mala kolicina masti ili maslinovog ulja, zlicica sode bikarbone i toplo se pije u malim gutljajevima nekoliko puta da dan.

kašlja

 

Sok od jabuke i crvenog luka:u dva decilitrea prokuhale vode dok je jos vruca doda se jedna naribana jabuka i pola glavice naribanog luka, ovaj pripravak treba odstajati nekoliko sati i pije se tek kad je hladan ne u vecoj kolicini od pola decilitra najedanput.

 

Caj od luka i meda: u pola litre vode prokuhajte jednu vecu glavidu luka cijelu, dok je vruce dodajte meda po zelji i pustite da odstoji par sati, nakon toga ovaj caj-sirup pijete jusnom zlicom desetak puta na dan. Više pročitajte ovdje.

Caj od lovora i limuna: u vecoj posudi pomijesa se salica vode i salica secera i dva veca limuna sitno nasjeckana i dva tri lista lovora. Smjesa se kuva dok ne bude gusta kao sirup, pije se ujutro prije jela u duzem periodu. Više pročitaje ovdje.

Kod biljnih pripravaka dobro je znati da nema rezltata odmah. Svaki pripravak potrebno je uzimati bar tri cetiri tjedna da bi se dobio rezultat.