7 vitamina koji će vašu kožu održati lijepom i zdravom

koža

Prehrana je važan čimbenik u održavanju lijepe i zdrave kože.
Želi te li da vam koža bude uvijek lijepa i zdrava, morate se pobrinuti da stvari funkcioniraju i “iznutra”. Evo što joj treba:

7 vitamina koji će vašu kožu održati lijepom i zdravom

Bjelančevine

održavaju strukturu i elasticitet kože, mišiće i hormone koji reguliraju vlažnost kože. Također reguliraju stvaranje pigmenta.A ima ih u mlijeku i mliječnim proizvodima, ribi, mesu i mahunarkama.
Masne kiseline: održavaju vlažnost, a rezultat nedostatka je suha, ljuskava koža. Njih pak ima u cjelovitim žitaricama, suncokretu i orašastom voću.
Niacin: nedostatak niacina vodi dermatitisu, upali kože. Ima ga u piletini i grašku.
Folna kiselina: nedostatak tog “majčinskog vitamina” pokazat će se u bljedilu kože, a njime obiluju sok naranče i tamnozeleno povrće.Njega kože
Selen: pomaže u prevenciji raka kože, a ima ga u morskoj hrani i cjelovitim žitaricama.
Cink: pomaže u sprječavanju pucanja kože (strije), suhe i grube kože. Važan je i kod zarastanja rana i ublažavanja masnica. Pomaže održavanju razina kolagena i elastina, važnih za mladost kože. Ima ga u kvascu, svinjetini i školjkama.

koža

Vitamin A

veliki je prijatelj zdrave kože. Pomaže održanju zdravlja vanjskog sloja kože, sprječava prerano starenje i štiti od raka. Ima ga u narančastom, žutom i tamno zelenom povrću i voću.Mrkva je još jedno vrlo dobro povrće za njegu kože. Možete iskoristiti sok od mrkve za masku. Mrkva sadrži koenzim Q10 koje smanjuju vidljivost bora na licu.
Masku za kožu lica od mrkve možete vrlo lako napraviti tako da dodate žumanjak jajeta i malo maslinovog ulja u sok od mrkve i napravite smjesu koju nanesete na lice. Držite na licu 20 minuta i nakon toga isperite u toploj vodi.Njega kože

Vitamin B2

nedostatak vodi stvaranju ranica i pukotina u uglovima usana, te masnoj koži koja se peruta. Ima ga u mlijeku, gljivama i tamnozelenom povrću.

koža

Vitamin B6

premalo tog vitamina vodi suhoj koži, koja uz to i svrbi. Nađite ga u ribi, piletini, mesu i bananama. više pročitajte ovdje.

Vitamin B12

također može biti krivac za blijedu kožu. Ima ga u mlijeku, mesu i ribi.

Vitamin C

pomaže održavanju žlijezda tajnica, kolagena, elastičnosti kože. Učinkovit jeu borbi protiv slobodnih radikala i štiti od raka kože. Ima ga u svim citrusima, ananasu, kiviju i različitom povrću,ali i
jabuke su pune vitamina C, presudan sastojak za kožu i kosu. Vitamin C ubrzavaju proizvodnju stanica kože, koje pomažu vašoj koži da izgleda svježe, a kosu i nokte ojačava. Jabuka također sadrži B vitamine, kao što je vitamin B5 i B9, koji se bori s aknama i iritacijom. Potrudite se uvesti jednu jabuku dnevno i vaša koža će vam biti zahvalna,kaže se “jedna jabuka na dan,liječnik iz kuće van”.

koža

Vitamin E

“vitamin mladosti” sprječava prerano starenje i štiti od raka kože. Ima ga u kvascu i orašastom voću.