Božične jaslice: Kako da ih sami napravite?

jaslice

Jaslice Koji ćete oblik i veličinu jaslica odabrati ovisi ponajprije o prostoru kojim raspolažete. Ukoliko se radi o manjem stanu dovoljno je da postavite samo figure Svete obitelji kao znak sjećanja na Isusovo rođenje, jer Božić je prije svega Isusov rođendan.

Međutim, ukoliko imate veći prostor pustite maštu na volju i napravite velike jaslice onako kako Vi to zamišljate. Mi ćemo Vam dati samo neke osnovne smjernice što bi jaslice trebale sadržavati, no to dakako nije uvjet. Svaki lik u jaslicama ima svoje značenje, a način na koji su oni raspoređeni doprinijet će značaju i vizualnoj privlačnosti jaslica.

Jaslice Nadamo se da će Vam sljedeće smjernice pomoći organizirati smislene i točne jaslice. Iako se većina setova uvelike razlikuje u veličini i broju komada ipak postoje opća pravila koja možete slijediti pri uređenju jaslica. Vaš cilj trebao bi biti da se jaslice prikažu što točnije i sa što većim poštovanjem.

 Standardni skup jaslica ima sedam komada, ali jaslice uvijek mogu biti poboljšane s novim figurama i elementima. Sekundarne figure jaslica najbolje je pozicionirati kao promatrače izvan kruga od glavnih figura. Središnji položaj u bilo kojim jaslicama treba pripadati Kristu djetetu.On je razlog za prikaz.

 Svake jaslice uključuju štalicu i jasle. Tradicija kaže da se dijete Isus u jasle postavlja tek na Božićno jutro, no to je osobna odluka i nećete pogriješiti ako učinite drugačije.

Najbliži lik Kristu treba biti Njegova majka, Djevica Marija. Uobičajena praksa je da se lik Marije postavlja s jedne strane Krista djeteta,a njegova oca Josipa s druge. Ako imate likove koji predstavljaju tri pastira ili mudrace oni mogu biti smješteni u prvom krugu. Ako imate i jedne i druge stavljanje pastira bliže od tri mudraca bit će u skladu s Biblijom koja ukazuje da su pastiri posjetili Krista dijete prije tri kralja. U većini se dječak pastir s ovcom u rukama koristi kao stalna figura.

jasl

Osim toga, najčešći sekundarni likovi su anđeli i životinje. Idealan položaj za anđele je iznad vaših jaslica. Ako je to nemoguće, oni će biti smješteni unutar štalice iza svete obitelji. Životinja koje se obično koriste u jaslicama su ovce, goveda i deve.
Svrha tih likova je podsjetiti Vas na poniznost Kristova rođenja ili u slučaju deva, dug put od mudraca. Najbolji način da udružite životinje u jaslice jest da ih postavite na odgovarajući način: goveda unutar štalice, ovce kraj pastira, a deve kraj mudraca.jaslice2

Hoćete li pri završnom uređenju koristiti mahovinu ili slamu neka bude Vaš izbor. Jer ipak za jaslice je najvažnije da ih radite s ljubavlju i znate njihovu svrhu.