Četiri dijela tijela otkrivaju koliko ste stari!

 

Slika Roberta Baloga s tvrtke Pixabay

Ne samo da kosa sijedi kako starimo, već stari cijelo naše tijelo. Starenje je stalan proces trošenja organizma koji počinje u stanicama. Sposobnost stanica da se ponovno dijele na identične stanice zapisana je u genima i moguća je samo određeno vrijeme. Na neki način to možemo usporediti s telefonskom karticom koja ima određen broj impulsa.

Ruke

Naše ruke prvi su pokazatelji starenja jer su gotovo uvijek izložene štetnim sunčevim zrakama, pa čak i u zimskim mjesecima. Bore, žile i pigmentacijske mrlje do izražaja dolaze već u ranim 40-ima, a način da se to spriječi je redoviti piling, zaštita rukavicama kod težih radova, kao i svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Koljena

Upravo su operacije “podizanja” kože iznad koljena najčešći traženi estetski zahvat kod žena starije populacije. Iako su određene posljedice starenja na koljenima neminovne, one se mogu ublažiti redoviti vježbama za noge. Čučnjevi, iskoraci kao i vožnja bicikla pomoći će u održavanju mišića koji drže kožu. Također, česte promjene težine mogu negativno djelovati na izgled koljena.

Koža vrata

Još jedan dio tijela koji je često izložen UV zrakama je osjetljiva koža vrata. Mnoge žene griješe jer prilikom njege lica kremama zaboravljaju na vrat. Kod svakog korištenja tretmana za lice poput blagih pilinga, maski i nanošenja kreme ne zaustavljate se samo na licu, nego njegujte i vrat, savjetuju stručnjaci.

Stopala

Njege stopala većina se ljudi sjeti tijekom ljeta, jer su ona tada izložena pogledima, no redovita pedikura i odstranjivanja mrtve kože trebala bi biti tjedni ritual. Namočite nogu u toplu vodu u koju ste dodali sol, napravite piling i namažite stopala kremom kako bi bila hidratizirana, a na prvu pojavu promjena na noktima potražite savjet dermatologa jer su najveći problem starenja upravo česta gljivična oboljenja.

Dekolte

Bore i pigmentacijske mrlje posljedica su nedovoljne zaštite tanke kože dekoltea. Zbog toga je čak i zimi potrebno redovito nanositi kremu za sunčanje, a nakon tuširanja stanje kože popravit će redovite masaže uz pomoć hranjivih ulja.

Lakotvi

Kako se na laktove često oslanjamo, koža na njima postaje gruba i tamna. Zbog toga je i laktovima potreban povremeni piling, najbolje domaćom mješavinom maslinova ulja, meda i krupne soli. Obješenu kožu laktova ne može se spriječiti, ali može ublažiti redovitim vježbama bučicama.

Starenje je sveprisutni i nezaobilazni proces u živom svijetu, prirodno-spontano progresivno mijenjanje u životnom ciklusu svake jedinke, koje se završava smrću. Glavnina tog procesa je uvjetovana genetički programiranim slabljenjem i otkazivanjem sustava održavanja homeostaze, tj. održavanja samobitnosti organizma, putem balansiranja svoje unutrašnje sredine u vječno promjenljivim uvjetima okoline.

Izvor:Wikipedija