Gdje i kako postaviti bor?

 

Kao prvo, budite realni glede veličine drvca. Idealna veličina je 2/3 visine prostorije, ali pod uvjetom da oko njega ima dovoljno prostora. Ako živite u malom ili manjem stanu, ne pretjerujte. Slijedeći korak je koji bor izabrati; pravi (odrezani ili živi) ili umjetni. Postoje ljudi koji ne mogu zamisliti Božić bez pravog bora, ali kada ih pitate da vam objasne zašto, nemaju neki konkretan razlog – znači, navika! Danas se proizvode umjetni borovi koji tako dobro izgledaju da razliku primijetite tek kada ih dodirnete. Činjenica je da su oni nešto skuplji (više od 700 kn), ali obzirom da ih možete koristiti 10 pa i više godina, sami izračunajte isplativost. Druga dvojba je rezani ili živi bor. Ekološki osvješteniji će kupiti živi bor u tegli ili kanti, ali rijetko koji takav bor preživi torturu centralnog grijanja, a osim toga sada nije ni vrijeme sadnje.

_1.jpg
Gdje postaviti drvce?

Mnogi od nas nemaju previše izbora jer nećete valjda micati ormare i ostali namještaj da bi napravili mjesta za božićno drvce. Morate paziti i na prostor komunikacije tj. da drvce ne postavite na mjesto gdje se učestalo prolazi jer postoji realna šansa da ga netko “u prolazu” sruši. Najjednostavnije je pronaći jedan prazniji kut u sobi i drvce postaviti tamo. Od prostorija je najpraktičniji dnevni boravak jer tamo najviše borave svi ukućani.

_2.jpg

Sigurno postavljanje

Bez obzira da li drvce postavljate na pod ili na stol, a želite li da što duže izgleda svježe, nabavite odgovarajući stalak (plastični) u koji se ulijeva voda. Nešto slično kao stalak za suncobrane. Za dodatnu svježinu bora valja ručnom pilom otpiliti oko 2 cm od dna kako bi se postiglo što bolje kapilarno upijanje vode.

Ako drvce postavljate na stol, pazite da stoji na sredini i da nije na skliskoj podlozi. Ako je bor visok i nalazi se na podu, a učini vam se da je nestabilan, probajte ga dodatno zavezati špagom (sa stražnje strane) za cijevi od centralnog grijanja, radijatora ili slično.

Nakon blagdana, plastični bor pospremite natrag u kutiju, živi bor iznesite na zrak, a rezani bor izrežite na manje komade i naložite u kaminu ili ga cijelog iznesite na ulicu i odložite na za to predviđeno mjesto.

UrediSvojDom