Homeopatija i menopauza

Menopauza

MenopauzaMože li homeopatija pomoći tijekom menopauze?Može svakako i to odabirom specifičnih lijekova na temelju individualnog pristupa.Ali je potrebno posjetiti homeopata prije korištenja bilo kakvih lijekova.
Neke žene s lakoćom prolaze menopauzu, druge pak proživljavaju gubitak ravnoteže u svome tijelu i dosta poteškoća imaju u tom periodu.
Menopauza je normalna promjena u ženskom tijelu, označava kraj menstruacije i postepeno smanjenje lučenja hormona estrogena. Kako se približavate menopauzi,tako menstrualni ciklus postaje sve nepravilniji, dok u potpunosti ne nestane.

menovalSimptomi menopauze mogu biti različiti od žene do žene: valunzi, noćno preznojavanje, povećanje težine, nesanica, promjene raspoloženja, hladni udovi i promjene tena. Uz hormonske terapije koje bi trebale pomoći ženama da lakše prođu ovaj period,vezane su brojne kontroverzija,tako se sve veći broj žena okreće prirodnim pomagalima.Odabir homeopatije kao pomagala pruža sigurno i jednostavno rješenje za takve probleme te povratak ravnoteže u žensko tijelo.Uz pomoć homeopata, koji će vam postaviti pitanja o problemima vezanim uz menopauzu, uključujući emocionalne i fizičke tegobe. Pacijent se mora tumačiti kao cjelovita osoba prije nego što dobije lijek. Homeopatija je prirodni pristup koji se dobro uklapa i s drugim metodama liječenja kao što su promjene ishrane, programi vježbanja i dodatci prehrani. Ovaj pristup omogućava pacijentu da kontrolira svoj život i zdravlje. Kada koristite homeopatski lijek, uzmite jednu dozu i pričekajte rezultate, zatim dopustite lijeku da radi za vas. Ukoliko ne uočite nikakve pozitivne promjene, potražite drugi lijek.Simptomi menopauze i njihovi prirodni lijekovi:
Emocionalni simptomi;
Za depresiju, živciranje i povećanu osjetljivost tijekom menopauze homeopati često preporučuju:
• Aconitum napellus za nemirnost, prevrtanje u krevetu, težak san, strahove i anksioznost. Žene se obično osjećaju bolje poslije odmora ili boravljenja na otvorenom, ali po noći se osjećaj pogoršava, pogotovo prilikom ležanja na desnom boku.
• Arum metallicum za depresivne žene koje se osjećaju nevoljeno i na pamet im povremeno pada samoubojstvo.
• Chamomilla za preveliku osjetljivost na bol.Također, za žene koje se osjećaju pospano tijekom dana a navečer teško zaspu.
• Ignatia amara za emocionalni stres popraćen nervozom.
• Ostali lijekovi mogu sadržavati: Lachesis mutus, Nux vomica, Passiflora incarnata, Septa, Stramonium ili Viburnum opulus.
• Lijekovi za anksioznost često sadržavaju: Arsenicum album ili Borax, a za emocionalne tegobe: Pulsatilla ili Stramonium.

klimaktoplanValunge i noćno preznojavanje;
Valunge se manifestiraju kao povremene navale osjećaja vrućine uz pojačano znojenje. Ovi se simptomi mogu pojavljivati par godina, ali u nekim slučajevima mogu potrajati čak i do 5 godina.Homeopatski pripravci Sepia, Amyl nitrite i Lachesis mogu pružiti olakšanje. Nux vomica, Sulphur, Populus tremuloides, Salvia ili Pilocarpus microphyllus mogu pomoći kod noćnih preznojavanja.
Za obilno znojenje koriste se i: Lachesis, Sepia, Sulphuricum ili Acidicum. Lijekovi koji pomažu u oba slučaja su Sepia, Lachesis Mutus, Pulsatilla, Belladonna, Valeriana, or Ferrum Metallicum.Zatvor, inkontinencija i vaginalna suhoća;
U slučaju zatvora pomažu: Sepia, Hydrastis, Magnesia Muriatica, Magnesia Phosphorica i Iris Versicolor. Nakon menopauze, smanjivanje mjehura može prouzrokovati refleksno mokrenje. Povremeno spontano lučenje mokraće u manjim količinama potpuno je normalno. Ukoliko se taj problem pogorša, preporučuju se: Pulsatilla ili Zincum Metallicum. Vaginalna suhoća može se liječiti pripravcima: Belladonna, Bryonia,Lycopodium, Aconitum napellus, Apis mellifica, Ferrum phosphoricum, Hydrophobinum, Natrum muriaticum ili Spiranthes.

Osteoporoza;
Menopauza – Osteoporoze koja oslabljuje kosti, pa tako godišnje mogu izgubiti 1% do 2% svoje mase što za posljedicu ima povećan rizik od prijelom te osjećaj boli u kostima i križima. Dobre rezultate daju homeopatski lijek Calcarea carb može pomoći ženama da bolje apsorbiraju kalcij iz hrane i tako ga lakše nadomjeste.

Nesanica je još jedan simptom menopauze;
Dobre rezultate daju homeopatski pripravci; Aconitum Napellus, Arsenicum album, Belladonna, Chamomilla, Coffea crude, Lycopodium clavatum,Passiflora incarnata, Sulphur i Viburnum opulus.