Homeopatija i sinusitis

homeopatija i sinusitis

Homeopatija i sinusitis: Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinusa, najčešće nastaje kao posljedica prehlade ili alergije. Nerjetko je uzrokovan infekcijom virusima, rjeđe bakterijama.

Upaljena, otečena sluznice te otežana ventilacija sinusa pogoduje razvoju infekcije. Stoga je akutni sinusitis vrlo česta bolest i može ga dobiti svaka odrasla osoba ili dijete s alergijom, prehladom, gripom ili bakterijskom infekcijom gornjih dišnih putova koje stvaraju preduvjete za razvoj ove bolesti.Simptomi akutnog sinusitisa su začepljen nos, curenje iz nosa, osjećaj pritiska i bol u području zahvaćenoga sinusa te može biti prisutna glavobolja, obično jutarnja, ali i povišena temperatura. Simptomi i mjesto najjačeg pritiska i boli variraju ovisno o tome koji je od sinusa najjače pogođen upalom.Tako se može javiti bol u uhu ili u vratu,ali i zubobolja, gubitak osjeta njuha, suzenje iz očiju. Od općih simptoma najčešće su izraženi umor i malaksalost.Sinusitis traje duže i obićno uzrokuje više simptoma nego obična prehlada, tu pomaže homeopatija.

1328265345_webmd_composite_image_of_sinusesČesto bolesnik pri toj upali nema izražene simptome, ne javlja se liječniku i ne provodi terapiju,tada se razvija kronični oblik upale sinusa. Akutne upale maksilarnih sinusa mogu nastati od kronične upale zuba u gornjoj čeljusti. Infekcija se često širi i limfnim putovima. Među našim ljudima prošireno je mišljenje da plivanje, a naročito ronjenje čisti nos i liječi upalu sinusa, no to nije točno. Ulaženje vode u nosnu šupljinu kod plivanja i kod ronjenja stvara mehanički podražaj koji može dovesti do upale sinusa. Voda ne mora  biti zaražena bakterijama, ali ako sadrži dezinfekcijsko sredstvo (bazeni) akutna upala nastane zbog kemijskog oštećenje sluznice nosa i sinusa, tako  kasnije može doći do bakterijske superinfekcije.Trauma paranazalnih šupljina također može uzrokovati akutnu upalu. Svaku ozljedu koja stvara komunikaciju između sinusialne šupljine i vanjske okoline treba smatrati primarno inficiranom.Ako u nosu postoje razni lokalni faktori koji otežavaju prohodnost sinusa kao što su devijacija septuma (neravni nosni greben), polipi ili upala nosne sluznice, onemogućeno je izjednačavanje tlaka izvan sinusa s tlakom u sinusima.

homeopatija i sinusitis2Opća slabost organizma uzrokovana virusnim bolestima poput,ospice, hripavca ili gripe, slaba prehrana, loši životni uvjeti (vlažan stan),kao i urođena slabost obrambenog sustava imaju važnu ulogu u nastanku upale sinusa. Centralno grijanje i rashladni uređaji zbog suhog zraka  također oštećuju sluznicu nosa i paranazalnih sinusa, što pogoduje razvoju gnojnih upala.
Homeopatski pripravci koje se koriste kod upale sinusa:
Kali Bichromicum – kad je sekret gust, ljepljiv, rastezljiv, žutozelene boje, ponekad pomiješan s krvlju, te je prisutna bol između očiju ili iza jednog oka.
Pulsatilla – iscjedak je gusti, žutozelene boje, obilniji je ujutro, kosti lica su osjetljive, glavobolja se smiruje primjenom hladnih obloga, karakteristična je promjenjivost simptoma i odsustvo žeđi.
Mercurius Vivus – iscjedak je gust, zelen i neugodnog mirisa, prisutan je i neugodan zadah iz nosa.
Hepar Sulphur Calcarea – pacijenti su izuzetno razdražljivi, preosjetljivi na bol, pogoršanje nastaje zbog izlaganja vjetru.Liječenje homeopatijom mora biti pod nadzorom homeopata, no za samopomoć pri blažim upalama sinusa preporučuje se Sinus Relief (Homeolab).